Lief voor je cholesterol met de juiste voeding

De ideale cholesterolwaarde is 5 of lager, en de waarde van je cholesterol kun je meten door bloedprikken. Is je cholesterol te hoog, dan kun je daar echter wel iets aan doen. Los van genetische factoren speelt je voeding namelijk een belangrijke rol. Dat komt goed uit, want wat je eet bepaal je zelf!

Gezond eten voor je cholesterol. Hoe?

Zoals in het eerste artikel ook al even werd aangestipt, gebruikt de lever verzadigd vet als grondstof voor cholesterol. Hoe meer je hiervan eet, hoe meer cholesterol er dus wordt aangemaakt. Onthoud wederom dat we het vooral hebben over het LDL-cholesterol: het ‘slechte cholesterol’. Verzadigd vet zit onder andere in vet vlees, gebak, snacks en melkproducten. Onverzadigde vetten spelen een belangrijke rol in het verkrijgen en behouden van een gezonde cholesterolwaarde, dus deze moet je gewoon binnenkrijgen. Onverzadigde vetten zitten met name in halvarine, margarine, vette vis, plantaardige olie en noten. Zorg daarnaast voor een gezond eetpatroon, of eigenlijk: een gezonde leefstijl.

  • 2 stuks fruit
  • 200 gram groenten
  • Volkorenproducten
  • 2 keer per week vis, minstens 1 keer vette vis
  • Magere producten (o.a. mager vlees en magere zuivel)
  • Een half uur per dag bewegen

Noten en pinda’s: heel gezond

Uit de analyse van maar liefst tien wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het eten van noten en pinda’s het cholesterol kan helpen verlagen. Wel moeten ze dan minimaal vijf dagen per week gegeten worden. Noten en pinda’s bevatten echter veel calorieën, dus 1 á 2 handjes per dag is een mooie middenweg.

Verlaagde bloeddruk door chocolade en soja

Duits onderzoek toont aan dat twee stukjes pure chocolade per dag de bloeddruk verlagen en zorgen voor 4 procent minder kans op overlijden aan hart- en vaatziekten. Ook soja blijkt zeer effectief, want dagelijks gebruik verlaagt de bloeddruk van vrouwen die de menopauze voorbij zijn. Uit Amerikaans onderzoek blijkt het effect van soja het grootst bij vrouwen met een hoge bloeddruk. De bovendruk daalde in dit geval bijna 10 procent. Bij een normale bloeddruk daalde de bovendruk 5 procent, en bovendien daalde het LDL-cholesterol bij een hoge bloeddruk 11 procent. Bij een normale bloeddruk veranderde er niets.

Plantensterolen

Plantensterolen kan ons lichaam zelf niet aanmaken en we krijgen ze dus binnen via onze voeding. Ze zitten met name in plantaardige producten als granen, zaden, noten en groenten en verlagen het cholesterol doordat ze de opname van cholesterol in het bloed actief blokkeren. Wat overblijft wordt via de ontlasting uitgescheiden.

Door op je voeding te letten en bewust te kiezen voor bepaalde (gezonde) producten, doe je wat je zelf kunt doen om een gezond cholesterol te verkrijgen en behouden. Lees ook het inleidende artikel: Cholesterol voor dummies

Bronnen:
Gezondheidsnet
Plus Magazine
Beter leven met cholesterol

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ