Op de barricade voor het mediterrane dieet

brood_olijfolie_frankrijk

Spanjaarden genieten van lekker eten en houden op het eerste oog van mollig. Vooral in de steden zie je zowel vrouwen als mannen trots op hun lichaam rondlopen met gezellige buikjes en links en rechts wat vetrolletjes. Tijdens zomerse dagen zijn al hun rondingen onverbloemd zichtbaar. Als inwoner van Andalusië volg ik dat ongekende schoonheidsideaal van harte. Zonder scrupules heb ik het slank zijn, het diëten en op mijn lijn letten naar de achtergrond verdrongen.

Tot Carmen, de schoonheidsspecialiste in mijn dorp, me terugbracht in de werkelijkheid. “Onze generatie heeft geen esthetisch vet, maar ordinair overgewicht”, verklaart ze. “Dat heet modernisering. Mensen met een baan hebben geen zin in uitgebreid koken. Ze eten liever junkfood en kant-en-klare of voorgekookte producten. Dat zijn bommetjes van vetten en calorieën. Ons heilzame mediterrane dieet is de laatste veertig jaar helaas voor een groot deel uit de Spaanse keukens verbannen. En daarmee ook onze slanke lijn.”

De verandering van voedingsgewoontes baart de Spaanse overheid zorgen. Tegenwoordig is meer dan de helft van de bevolking te zwaar. Allerlei instanties gaan de barricade op om het mediterrane dieet, dat wetenschappelijk erkend is als het gezondste ter wereld, in ere te herstellen.

“Terecht”, zegt Carmen. “Bovendien is ons traditionele voedingspatroon lekker en gevarieerd. Veel fruit, groenten, graanproducten, peulvruchten en aardappelen. Met mate vis, pluimvee, eieren, kaas en yoghurt en weinig vlees. Belangrijk is de olijfolie en de kruiden als alternatief voor zout. Uiteraard hoort er ook wijn bij. Het werkt. Kijk maar hoe fit en vrolijk de oudjes in ons dorp zijn.”

Dat geeft een andere kijk op de Spaanse volslanke lijn. Dat is blijkbaar ‘modernisering’. Toch maar terug naar gezond en meer creatieve tijd in de keuken. Vanaf nu sluit ik me aan bij de vrouwen uit het dorp met hun dagelijkse avondwandeling. Ben ik meteen op de hoogte van alle nieuwtjes en roddels.

Tags:

About Sjaklien Euwals

Sjaklien Euwals is een veelzijdige vrouw. Behalve freelance tekstschrijver/(eind)redacteur/corrector, is zij PR-manager bij Galerie Katuin en eigenaar van casa con guiño (het huis met de knipoog): dit is een vakantiehuis op het platteland van Andalusië voor liefhebbers van rust en ruimte (www.casaconguino.com). Sjaklien heeft behalve Schoevers en de opleiding tot verpleegkundige, de WO-opleiding Cultuurwetenschappen gevolgd en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ruim tien jaar heeft ze als bedrijfsjournalist gewerkt in twee grote Nederlandse ziekenhuizen: het OLVG in Amsterdam en de Isala klinieken in Zwolle. Sinds drie jaar woont (en werkt) Sjaklien heerlijk in Zuid-Spanje van waaruit zij verslag doet aan ons.

Het commentaar vak is gesloten.