Borstvoeding, een logisch gevolg van de zwangerschap

Borstvoeding-4

Allerlei wetenschappelijke onderzoeken geven ons meer en meer kennis over de samenstelling van moedermelk. En wat blijkt? Het is uitermate geschikt voor baby’s. Natuurlijk wisten we dat wel, het is ook gewoon logisch dat een pasgeboren zoogdier melk krijgt van zijn eigen soort.
Let wel, onderzoek is waardevol. En flesvoeding is een goed alternatief. Als borstvoeding om de één of andere reden niet (meer) lukt, dan heeft een baby heel veel baat bij een ontspannen moeder die de alternatieven aangrijpt die aangeboden worden. Dat is voor de baby veel aangenamer dan te voelen dat zijn mama zich slecht voelt door schuldgevoel.

Tegenstrijdige informatie

Jonge moeders worden meestal overstelpt met goede raad, de informatie die ze krijgen kan erg tegenstrijdig zijn. Vaak is die verkeerde informatie net de reden waarom vrouwen stoppen met borstvoeding of er zelfs niet aan beginnen.
Het is daarom een goed idee om al tijdens de zwangerschap naar informatiebijeenkomsten te gaan. Na de geboorte zijn er op veel plaatsen moedergroepen waar ervaringen uitgewisseld worden en waar ook een deskundige aanwezig is.

De allereerste voeding

Een baby die voldragen en gezond is wordt geboren met een sterke behoefte om te zuigen. Er wordt gezegd dat de aangeboren zuigreflex zo’n 20 tot 30 minuten na de geboorte op zijn best is. Dit zou dan ook een goed moment zijn voor de eerste borstvoeding. Beschouw dit eerder als een leidraad, want meestal wijst het zich wel uit wanneer de baby best voor het eerst aan de borst drinkt. Ook baby’s die met een keizersnede ter wereld komen, kunnen al snel na de geboorte bij hun mama drinken. Afhankelijk van het soort verdoving dat er gebruikt werd, is het wel mogelijk dat de baby in het begin nog wat slaperig is van de narcose.
Voor de baby is de eerste melk, het colostrum, een onvervangbare bron van beschermende stoffen.

 Baby’s eerste dagen

Baby’s zijn graag dicht bij hun moeder, zo zijn ze het immers gewoon. Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat moeder en kind in het begin bij elkaar horen. Veel huidcontact heeft dan ook een gunstige invloed op de borstvoeding.
Soms lukt de borstvoeding meteen en weten moeder en kind elkaar hierin onmiddellijk te vinden. Maar vaak is er ook wat tijd nodig. Er zijn ook zoveel factoren die meespelen. De baby kan versuft of verzwakt zijn van de bevalling of de moeder kan erg emotioneel zijn. Gelukkig is er in die eerste dagen meestal een verpleegster of kraamhulp in de buurt om met raad en daad bij te staan.

Het toeschieten van de melk

Het stromen van de melk wordt de toeschietreflex genoemd. Sommige moeders voelen die duidelijk, anderen voelen hier niets van. Tijdens elke voeding kan de melk een paar keer toeschieten. In het kraambed voelen veel moeders dit zelfs in de buik. Het is namelijk zo dat het toeschieten van de melk de baarmoeder doet samentrekken. Waardoor vrouwen die borstvoeding geven sneller weer de herstellen na de bevalling.
Borstvoeding kan gezien worden als een logisch vervolg op de zwangerschap, maar de overgang vraagt soms een beetje tijd.

 

BRONVERMELDING:

“Handboek borstvoeding (La Lèche League) – Tirion”
“Borstvoeding geven – een antwoord op heel veel vragen – A. De Reede-Dunselman”
“Borstvoeding – M. Broekhuysen en S. Kleintjes – Spectrum”
http://www.borstvoedingsforum.nl/

 

About Sandrine Lambert

Sandrine Lambert (1974) is schrijfdocente, auteur en illustrator van romans en kinderboeken, er verschenen al achttien titels van haar hand. Sandrine Lambert is auteur en illustrator van 13 jeugdboeken (bekijk de boeken bij Bol.com), ze schreef een roman “Wildgroen”. Door haar eigen ervaring met lang borstvoeding geven, bouwde ze een grote interesse op voor dit thema. Sandrine deelt haar kennis graag met anderen via In2health. Meer weten over Sandrine Lambert: www.sandrinelambert.be

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ