Wat zijn nu precies de voordelen van borstvoeding?

Borstvoeding-6

Vrouwen die een baby krijgen zouden op z’n minst moeten proberen om borstvoeding te geven, zo hoort het. Maar waarom eigenlijk, is het de zoveelste morele verplichting of heeft het echt zoveel voordelen?

Omdat het motiverend is om te weten waarom we iets doen, hierbij de voordelen op een rijtje:

Een betere immuniteit

De allereerste moedermelk, het colostrum, is een eerste vorm van immunisatie, en ook daarna blijven moeders hun kind antistoffen meegeven via de moedermelk. Borstgevoede kinderen hebben minder last van diarree en oorontstekingen en hebben vijf maal minder kans om in het eerste levensjaar in het ziekenhuis te belanden. Ook helpt moedermelk bij het voorkomen van allergieën. Kortom, moedermelk helpt allerlei ziekten te voorkomen!

Aangepaste voedingswaarde

Moedermelk is afgestemd op de behoeften van het kind, het is zelfs zo dat de samenstelling verandert naarmate de behoeften van het kind veranderen. De voedingswaarde is hoog, maar de melk is zeer goed verteerbaar door een aangepaste eiwit- en vetsamenstelling. Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen in principe niet overvoed worden, wat bij flesvoeding wel zo is. Uit onderzoek is gebleken dat wie als kind borstvoeding kreeg op latere leeftijd minder kans zal hebben op overgewicht en hartziekten.

Omega 3

Bovendien bevat moedermelk omega 3 dat erg goed is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Gebruiksgemak

Geen poedertjes kopen, geen zoektochten naar het juiste flesje met de beste speen en geen flesjes moeten wassen of steriliseren… dat is best handig. Bovendien heeft moedermelk altijd de juiste temperatuur en is het steriel. Het klopt wel dat moeders die overdag werken en afkolven dit voordeel moeten missen, maar ’s nachts niet moeten opstaan om een flesje te maken is ook al mooi meegenomen. Bovendien is moedermelk helemaal gratis!

Intens contact

Jonge kinderen kunnen echt genieten van de warme momenten die ze met hun moeder doorbrengen, dit huidcontact is belangrijk voor de gevoelsontwikkeling van de baby.

Moeders produceren door het geven van borstvoeding het hormoon oxytocin dat hen emotioneler en gemotiveerder maakt om voor de baby te zorgen. De trots op het eigen lichaam komt daar ook bij, het geeft veel voldoening om een baby te voeden met iets dat zo persoonlijk is als moedermelk.

Nog meer…

Het geven van borstvoeding stimuleert het samentrekken van de baarmoeder na de bevalling, waardoor de moeder sneller weer de oude is. Door de extra energie die zij nodig heeft voor het aanmaken van de melk, zal ze sneller haar oude gewicht terugvinden. Voor de moeder heeft borstvoeding een beschermend effect tegen osteoporose, borstkanker en eierstokkanker.
Voor de baby bevordert borstvoeding de kaakontwikkeling en zou het ook de kans op wiegendood reduceren.
En hoe langer de baby borstvoeding krijgt, hoe groter de voordelen, gooi alle twijfel dus gewoon overboord.

About Sandrine Lambert

Sandrine Lambert (1974) is schrijfdocente, auteur en illustrator van romans en kinderboeken, er verschenen al achttien titels van haar hand. Sandrine Lambert is auteur en illustrator van 13 jeugdboeken (bekijk de boeken bij Bol.com), ze schreef een roman “Wildgroen”. Door haar eigen ervaring met lang borstvoeding geven, bouwde ze een grote interesse op voor dit thema. Sandrine deelt haar kennis graag met anderen via In2health. Meer weten over Sandrine Lambert: www.sandrinelambert.be

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ