Waarom voedingssupplementen bij gevarieerd eten?

Gezonde voeding en supplementen

Lezersvraag: Waarom voedingssupplementen bij gevarieerd eten?

Wanneer je gezond wilt blijven door gezond te eten, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ten eerste is het aan te raden om meer dan twee stuks fruit en twee ons groenten per dag te eten. Het beste is om in ieder geval vijf keer per dag een portie groente of een stuk fruit te nemen.

Dit heeft te maken met de bodem waarop onze gewassen groeien; deze is behoorlijk uitgeput. De gewassen hebben zelf al veel mineralen en andere stoffen uit de bodem nodig om tot volle wasdom te komen, denk aan de stof selenium. Uit vele onderzoeken is gebleken dat de aanwezigheid van selenium in groenten ver is teruggelopen. Wij mensen krijgen vandaag de dag een structureel tekort van deze stof binnen en deze beschermd ons juist tegen allerlei soorten kanker. Het is dus heel belangrijk om een voedingssuplement te kiezen waar selenium inzit.

En welk merk kies je dan? In natuurwinkels kun je kiezen voor een biologische variant. Deze biologische supplementen worden gemaakt uit allerlei concentraties planten, groenten en fruit. Deze ingrediënten komen uit andere landen waar bijvoorbeeld particuliere biologische boerderijen speciaal mineraalrijke stukken land verbouwen, waardoor de gewassen die erop groeien veel belangrijke stoffen in zich hebben. Wanneer je zo’n supplement inneemt, herkent je lichaam de natuurlijke ‘biologische’ stoffen waardoor je ze voor honderd procent opneemt. Je kunt je voorstellen dat dit hele proces vanaf de plant tot in het potje ingewikkeld en kostbaar is, vandaar dat deze biologische supplementen prijziger zijn. In dit geval wel beter wanneer je écht het verschil wilt maken.

Zou je naar een gewone drogist gaan en een potje selenium kopen voor bijvoorbeeld 6,95 euro, dan weet je zeker dat dit een chemische variant is. In de fabriek kunnen alle vitaminen en mineralen nagemaakt worden. Dit proces is goedkoop waardoor de prijs van zo’n potje laag kan blijven. Het grote nadeel hiervan is dat deze variant niet wordt herkend in je lichaam. Alles wat niet lichaamseigen is, probeert je lichaam uit te scheiden, met andere woorden; je plast alles weer uit. Tenminste, als het een in water oplosbare vitamine is (vitamine B en C). Wanneer het een in vet oplosbare vitamine is (F, A, D, E, K) zal je lichaam het opslaan in het onderhuids vetweefsel als afvalstof.

Kortom, kies een multivitamine die biologisch is én het moet alle vitaminen en mineralen bevatten in de juiste concentratie. Een aanrader is ‘Optimax Totaal plus’. Hierin zitten allerlei stoffen uit groenten en fruit, het is biologisch en redelijk betaalbaar. Probeer het en en voel het verschil.

Blijf naast het nemen van voedingssupplementen wel groenten en fruit eten. Een goede ‘multi’ is géén vervanger van groenten en fruit, alleen een aanvuller! Denk alleen al aan de vezels die je nodig hebt en die niet in zo’n pil zitten.

About Heleen Schellevis

Heleen is een van onze voedingscoaches. Je kunt haar zelf een vraag stellen in deze rubriek door een e-mail te sturen naar h.schellevis@in2health.nl. Na haar studie Bedrijfsrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, heeft zij meerdere opleidingen gevolgd op het gebied van voeding en gezondheid (o.a. orthomoleculaire voeding) . Naast haar werk als Recruitmanager en Projectleider is zij Voedings- en Gezonheidscoach. Heleen haar kennis ligt vooral binnen de volgende vakgebieden: - Voeding en gezondheid - Gezond gewicht - Huid en voeding - Voeding als medicijn - Detoxprogramma's

Het commentaar vak is gesloten.