Zuivelproducten; hoort dit in onze voeding?

Melk

Lezersvraag: ik hoor verschillende opvattingen over zuivelproducten, hoort dit nou wel of niet in onze voeding?

Wanneer een baby wordt geboren heeft het veel antistoffen nodig om een gezonde darmflora op te bouwen. Moedermelk bevat veel van deze stoffen zodat de baby het eerste halfjaar resistent kan worden voor invloeden van de ‘buitenwereld’. Na dit halve jaar kan een baby overstappen op de voeding die kinderen en volwassenen eten.

In de dierenwereld gaat het net zo; wanneer een kalf een half jaar oud is, gaat het over op het eten van gras. De moeder geeft dan ook geen melk meer, om het simpele feit dat het kalf de melk niet meer afneemt: het heeft de melk niet meer nodig. Zou het kalf bij de moeder blijven drinken, dan uiten zich direct symptomen van lactose-intolerantie. Dit is een reactie van het lichaam om aan te geven dat het de melkeiwitten niet meer nodig heeft. Sterker nog: het lichaam is niet meer in staat de melkeiwitten af te breken, omdat het enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak niet meer wordt aangemaakt.

In de westerse maatschappij worden we grootgebracht met het idee dat wij allemaal – ons hele leven – melk nodig hebben, omdat er onder andere calcium inzit. Zuivelproducten zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Mijn oog viel op een artikeltje in een krant met betrekking tot een nieuwe reclamestunt door de melkindustrie:

‘Melkpromo Joris Driepunter is terug’
Vooral 40-plussers kennen hem nog wel: Joris Driepinter. Het stripfiguurtje maakte van 1965 tot 1978 reclame voor melk, met de slogan ‘drie glazen melk per dag’. De Nederlandse Zuivelorganisatie haalt hem nu opnieuw van stal om het gezonde karakter van zuivelproducten te promoten. Zijn tekst wordt opgepimpt tot ‘drie goede redenen om elke dag zuivel te eten of te drinken’. Joris Driepinter maakt nog deze maand zijn rentree in de melkreclame en zal tot oktober 2012 te zien zijn.

Mijn eerste gedachte bij het lezen van dit artikel is: de zuivelindustrie gaat blijkbaar achteruit waardoor ze een nieuwe boost aan melkproducten willen geven. Dit terwijl alleen baby’s en (sommige) kinderen het nodig hebben. Je haalt namelijk voldoende calcium uit alle groene bladgroenten en belangrijke eiwitten zitten in vis, vlees en soya. Daar hebben wij geen zuivel voor nodig.

Zuivel heeft de eigenschap extra slijm aan te maken in het spijsverteringskanaal. Dit kan allerlei problemen geven, zoals last van je maag, darmen of beide.

De zuivelindustrie heeft eerder een advies gegeven over het eten van zuivel en een gezond gewicht. Natuurlijk kan zuivel bijdragen aan een gezond gewicht, maar dit komt uitsluitend doordat het meestal weinig calorieën bevat én calcium. Calcium is onmisbaar om af te vallen! Maar je kunt beter wat meer groene bladgroenten eten, waar nog minder calorieën inzitten dan in zuivel en je krijgt je calcium ook binnen.

Als laatste noem ik het voorbeeld van Aziaten; zij zijn allemaal lactose-intolerant. Zij zijn het niet gewend om na hun babytijd ook maar iets van zuivel te eten.

Het is uiteraard helemaal niet verkeerd om bijvoorbeeld ‘s ochtends of ‘s avonds na het eten een bakje (biologische) yoghurt te eten, maar overdrijf het niet; alles met mate! Houd maar eens je eigen lichamelijke reactie in de gaten wanneer je zuivel hebt gegeten of laat je eens testen op lactose-intolerantie wanneer je klachten ervaart. Of laat gewoonweg de zuivel eens een weekje staan en ervaar het verschil.

Filmpje van Joris Driepinter uit 1973

Nieuw beeldmateriaal van Joris Driepinter

Tags:

About Heleen Schellevis

Heleen is een van onze voedingscoaches. Je kunt haar zelf een vraag stellen in deze rubriek door een e-mail te sturen naar h.schellevis@in2health.nl. Na haar studie Bedrijfsrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, heeft zij meerdere opleidingen gevolgd op het gebied van voeding en gezondheid (o.a. orthomoleculaire voeding) . Naast haar werk als Recruitmanager en Projectleider is zij Voedings- en Gezonheidscoach. Heleen haar kennis ligt vooral binnen de volgende vakgebieden: - Voeding en gezondheid - Gezond gewicht - Huid en voeding - Voeding als medicijn - Detoxprogramma's

Het commentaar vak is gesloten.