10 dingen die gezonde mensen vergeten

geheim hand voor mond

Gezond eten en leven, het is aan de orde van de dag. Iedereen heeft er zijn eigen ideeën over en de ‘voors’ en ‘tegens’ spreken elkaar niet zelden nogal tegen. Ken je dat, van die bomen en dat bos? Enfin, ook mensen die waanzinnig gezond leven (of dat zelf vinden) kunnen het een en ander over het hoofd zien. Hier volgt dan ook een informatief en verrassend lijstje waarmee jij vast graag je voordeel doet.

1) Biologisch is gezond, punt.
Natuurlijk is het beter om biologische groente en fruit te kopen, zeker als je fruit bijvoorbeeld met schil en al opeet. De bio-variant is vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en onderzoek heeft bijvoorbeeld in het geval van tomaten aangetoond dat biologisch wel degelijk het verschil maakt. En die koekjes of chips… die mogen soms best, maar feit is dat ze niet opeens op magische wijze gezond zijn, simpelweg omdat ze biologisch zijn. Dat er ‘bio’ op staat wil dus niet zeggen dat je het ongelimiteerd naar binnen kunt werken. Het kan, natuurlijk, maar gezond is anders.

2) Vrienden? Verrek, die heb ik ook nog.
In je eentje hardlopen, trainen in de sportschool, hiken of koekhappen (bij wijze van) is een ding, maar vergeten dat je ook een sociale kring hebt is een tweede. Wie echt gezond bezig is maakt ook tijd voor gezelligheid, want wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat het hebben van een sociaal netwerk erg goed is voor je gezondheid.

3) Vroeg, vroeger, vroegst
Extra vroeg opstaan om de sportschool in te duiken. Stoer of niet zo intelligent? Het laatste, zo blijkt uit onderzoek. Studies tonen steeds opnieuw aan dat we als mens minstens 7 uur slaap per nacht nodig hebben voor een optimale gezondheid. Korter slapen werd al eerder in verband gebracht met bijvoorbeeld hoge bloeddruk, depressie en diabetes.

4) Supplementen? Hoe meer, hoe beter!
Dit is absoluut niet waar en ook niet aan te bevelen. Supplementen kunnen erg waardevol zijn, maar klakkeloos voor doktertje spelen blijkt niet erg verstandig te zijn. In 2011 werd data omtrent 40.000 vrouwen geanalyseerd en ontdekte men dat degenen die supplementen gebruikten – met name ijzersuppletie – een fractie meer risico liepen om te overlijden. Waarom dit het geval was was overigens niet duidelijk.

5) Onnodig onderzoek
Werken aan je gezondheid kan ongezonde vormen aannemen, bijvoorbeeld bij mensen die onnodige onderzoeken laten uitvoeren. Alles om maar te zien dat het nog altijd goed gesteld is met de gezondheid en kwaaltjes te voorkomen. Het is niet nodig, kost al met al bakken met geld én werkt juist averechts.

6) Antibiotica om ziekte te voorkomen
We hoeven het je waarschijnlijk niet te vertellen, hoewel men in de Verenigde Staten nog weleens in deze ongezonde val trapt, maar antibiotica om ziekte te voorkomen is een bijzonder slecht idee. Het medicijn kan positieve effecten hebben, maar het heeft ook lichte en ernstiger bijwerkingen. Ook op de lange termijn heeft antibiotica gevolgen, die niet onderschat mogen worden.

7) In beweging om af te vallen
Sporten is gezond en kan je helpen bij het behouden van een gezond gewicht, maar blijven eten en alleen maar sporten om kilo’s te verliezen… da’s niet zo handig. Afvallen maar hetzelfde blijven eten, dat werkt meestal niet. Kleine veranderingen op meerdere gebieden zijn nodig om succesvol af te vallen.

Hetzelfde geldt voor te veel sporten, want dat is niet goed voor het lichaam dat tijd nodig heeft om op gang te komen en te herstellen. Het is ook niet goed voor je motivatie, want je kunt er gefrustreerd door raken en daardoor uiteindelijk wellicht maar helemaal stoppen met sporten. Dat is jammer, en onnodig.

8) Sodium
Je kunt letten op wat je eet, afstand doen van snacks en zorgen voor voldoende groente en fruit, maar sodium wordt in het rijtje vaak vergeten. Het consumeren van een hoge dosis sodium is onlosmakelijk verbonden met een hoge bloeddruk, een toenemend probleem in onze moderne maatschappij. Werk jij aan je gezondheid, dan is het raadzaam hier ook even naar te kijken.

9) Te veel water
‘Water is gezond! Water is goed voor je! Water moet je drinken! Veel! Vaak! Altijd!’ Je zou er bijna van naar de kraan (of winkel) rennen, maar vergeten wordt vaak dat te veel water erg slecht is. Nu drink je niet zo snel te veel water, maar wie gezond leeft en eet kan vanuit goede intenties overdrijven en dat is gevaarlijk. Lees er hier meer over.

10) Gezond verpakt, dan moet het wel gezond zijn!
Helaas, pindakaas. Dat alles ‘geheel natuurlijk’ is ‘0% vet bevat’ of ‘vrij is van geur- kleur- en smaakstoffen’ zegt niet dat het product ook gezond is. ‘Geheel natuurlijk’ is, zoals je begrijpt, nogal een algemene term die voor iedereen iets anders kan betekenen. Dat een product vetvrij is, hoeft ook niet te betekenen dat het goed voor je is. Het kan boordevol zout of kleurstoffen zitten, het kan huiveringwekkende hoeveelheden suiker bevatten en/of vele calorieën.

Tip! Lees de verpakking, want daar lees je niet alleen de mooie verkooppraatjes van de maker van het product. Op de verpakking kun je precies zien wat er allemaal in een product zit. Kijk dus verder dan je neus lang is en informeer jezelf, zodat je weloverwogen kunt kiezen. Dat voelt goed!

 

 

Bron:
Health.com
Te veel water ongezond

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wat gezonde mensen vergeten | @ in2health@ in2health - juni 19, 2014

    […] Bron: 10 dingen die gezonde mensen vergeten […]

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ