5 tips voor een platte buik

samen blij

Als het aankomt op een wasbord, is er goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws: je kunt een wasbordje krijgen zonder eindeloze buikspieroefeningen. In dit artikel staan alleen maar tips die niets te maken hebben met fysieke inspanning. Het is dus mogelijk om buikvet te verliezen door je levensstijl aan te passen, hoewel ik het natuurlijk niet afraad om af en toe wat aan sport te doen.

Het slechte nieuws kan worden omgebogen in goed nieuws wanneer je je buikvet verliest. Het slechte nieuws is namelijk: buikvet leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en beroertes. Het is gevaarlijker dan vet in bijvoorbeeld de dijen, zegt gerenommeerd diëtist Tammy Lakatos Shames. Het is dus niet zozeer het extra gewicht dat gezondheidsrisico’s vergroot. Het extra vet rond je buik parasiteert als het ware op de hormonen en andere chemische stoffen van de vitale organen in je buik.

Dus hoe buig je dit slechte nieuws om in goed nieuws? Simpel: raak de gewoonten kwijt die je buikvet bezorgen, en je raakt het buikvet ook kwijt. Hier volgen 5 tips:

1: Verminder stress

Stress veroorzaakt toename in het hormoon cortisol. Dat was handig toen we nog sabeltandtijgers moesten bevechten (wat dan voor de nodige vetverbranding zou zorgen), maar tegenwoordig zorgt het alleen maar voor extra vetopslag in je buik.
De tweelingzus van de hiervoor genoemde Tammy Lakatos Shames, Lyssie Shames, zegt hierover het volgende: yoga en diep ademhalen activeren het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat ons lichaam zich ontspant.

2: Slaap meer

Als je niet genoeg slaap krijgt, raast de cortisol door je lichaam. Volgens de gezusters Shames stijgt je cortisolniveau als je te weinig slaapt, en dat je bovendien je energietekort goed wilt maken door meer te eten. Het devies is hier dan ook: zorg voor minstens zeven tot acht uur slaap per nacht om buikvet te bestrijden.

3: Consumeer voldoende goede bacteriën

Voedsel met zogenaamde probiotica (“goede bacteriën”) kunnen de effecten van aanwezigheid van “slechte” darmflora tegengaan. Goede bronnen hiervoor zijn yoghurt en kefir, zolang het etiket vermeldt dat ze actieve darmflora bevatten.

4: Vermijd dikmakende dranken

Als je geen bierbuik wilt, drink dan geen bier! Af en toe een drankje met vrienden kan natuurlijk wel, maar het is bewezen dat grote hoeveelheden alcohol – zeker ’s avonds – je dik maken. Koffie en koolzuurhoudende frisdrank helpen je ook niet om een platte buik te krijgen. Veel mensen op dieet denken dat ze niet aankomen door dranken ‘zonder calorieën’ te drinken. Maar de hoeveelheden koolzuur zorgen wel degelijk voor buikvet. Als je dus buikvet kwijt wilt raken, kun je het beste voor gewoon water gaan.

5: Vermijd zout en ander natriumrijk voedsel

Zout zorgt voor maag- en darmproblemen, waardoor er onnodige vetopslag in je buik plaatsvindt. Natrium trekt water aan, en zorgt dus dat je er dikker uitziet dan je in werkelijkheid bent. Voorbeelden van ‘stiekeme’ bronnen van zout zijn kant-en-klaar maaltijden en gekruid voedsel.

Het verkrijgen van een wasbordje zal dus werk vereisen, maar het resultaat is het meer dan waard. Je bent een stuk gezonder en je kunt je weer in je badpak of zwembroek op het strand vertonen.

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ