Ayurvedisch koken

ayurvedisch_koken

Ayurveda (letterlijk: ‘de wetenschap van het leven’) is een oude traditionele geneeswijze uit India. De ayurvedische visie is gebaseerd op het idee dat elke ziekte in de geest ontstaat. Wanneer we dit negeren, zal de ziekte zich manifesteren in ons lichaam. Een goed dieet kan kwalen genezen en daarom wordt ayurvedische voeding op ieders persoonlijke behoeften afgestemd. Ieder mens bezit de kracht om zichzelf te genezen.

Volgens de ayurvedische zienswijze kunnen we drie soorten energie – in onze geest, de wereld en ons lichaam – van elkaar onderscheiden: vuurkracht, impulsenergie en structuurkracht. Ieder mens heeft een eigen unieke energieverdeling die bij de geboorte nog helemaal in balans is, maar al snel onderhevig raakt aan allerlei externe factoren waardoor het evenwicht verstoord raakt. Ayurveda stelt dat het gedrag van een persoon duidelijk kan aangeven welke energiesoort het meest uit balans is.

In de keuken

Bij het samenstellen van een gezonde ayurvedische maaltijd, gaat men uit van de onderstaande basisprincipes. Hierbij wordt ook gelet op zaken als de hoeveelheid voedsel en de bereidingswijze. De maaltijd bestaat altijd uit zes smaken (zoet, zuur, zout, scherp, bitter, wrang) en men maakt bij de bereiding vaak gebruik van de medicinale werking van kruiden.

Basisprincipes:

–      De smaak

–      De kwaliteit

–      Warm of koud effect

–      Olie-achtig of droge voeding

–      Vast of vloeibaar

–      Seizoenen aanhouden bij keuze voor product

Men gebruikt veel verse ingrediënten, zoals: groente, fruit, granen, peulvruchten, noten, melk, rijst, honing en uiteenlopende kruiden. Het is een heel gevarieerde manier van eten en naast traditionele oosterse gerechten kun je de ayurvedische manier van koken en eten ook gemakkelijk toepassen bij het bereiden van westerse gerechten.

Meer informatie:

Ayurvedischevoeding

Gezonderafvallen

Ayurvedisch-eten

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.