Gezond(er) de feestdagen door

feestdagen

Voor veel mensen zijn de feestdagen een lastige periode. We kijken er naar uit, maar zeker als je wilt afvallen is het moeilijk om de vele verleidingen te weerstaan. Feestjes, borrels en uitgebreide diners zijn situaties bij uitstek om je gezonde levensstijl even los te laten. En al die heerlijke tussendoortjes…. Wie wil er nou niet af en toe genieten van een chocoladeletter, een oliebol of een stuk kerststol?

Blijf water drinken

Hoe kunnen we de feestdagen met zijn verleidingen nu gezonder door komen? Door nu alvast met goede voornemens te beginnen! Drink te allen tijde 1,5 liter water per dag. Feest of niet. Voldoende vocht zorgt ervoor dat ons lichaam afvalstoffen sneller kan afvoeren.

Kleine hapjes…

Kies voor gezonde hapjes, zoals olijven of rauwkost. Mijd gefrituurde snacks, nootjes en zoute koekjes. Niet alleen vanwege het vet, maar je krijgt er ook dorst van waardoor je meer zult gaan drinken.

Sla sausjes over

Kies als voorgerecht het liefst een salade of een heldere bouillon. Sla sausjes en romige dressings over. Neem gevogelte, vis of een gegrild stuk vlees en zorg dat er veel groente op tafel staat. Daarmee heb je al snel een vol gevoel en zo krijg je bovendien je vitaminen en mineralen binnen. Schep kleinere porties op – zo kun je toch gewoon van alle heerlijke gerechten meegenieten tijdens de feestdagen.

Geniet, maar drink met mate

Wat door veel mensen over het hoofd wordt gezien, is de bijdrage van drank aan een eventuele gewichtstoename. Al die calorieën die alcohol levert, worden bijna rechtstreeks omgezet in vetweefsel. Een glas champagne met de jaarwisseling is nog niet zo’n probleem (70 calorieën), maar een likeurtje of een roomdrankje kan wel tot 350 calorieën bevatten. Drink voor het eten geen alcohol, want daar krijg je meer trek van.

Beweeg een half uur per dag

Voor de beste resultaten kun je ook ten minste een half uur per dag bewegen. Dat hoeft echt niet door jezelf af te beulen in een sportschool – tien minuten wandelen, boodschappen doen op de fiets, de trap nemen in plaats van de lift of actief bezig zijn met huishoudelijke klussen is ook prima. Zo haal je die dertig minuten met gemak.

Als je jezelf deze levensstijl aanleert (en volhoudt) zul je merken dat je niet alleen veel actiever en gezonder gaat voelen, maar dat ook je humeur er met sprongen op vooruitgaat. En wie wil er nou niet fris en vrolijk het nieuwe jaar in?

Tags:

About a.vandenboom

Alexandra is een ervaren, allround tekstschrijver die na haar studie Vertaalwetenschappen en bijna twintig jaar als management assistant en PA gewerkt te hebben voor zichzelf begonnen is. Zij vertaalt, corrigeert, schrijft, is stemacteur, werkt als voice-over en geeft bijles. Voor In2health vertaalt Alexandra moeiteloos complexe wetenschappelijke onderzoeken naar duidelijke, leesbare artikelen. Meer weten over Alexandra? Bezoek haar website: http://www.textalex.nl

Het commentaar vak is gesloten.