Gezond voedingspatroon voorkomt ziekte

goede-Kwaliteit-spijsvertering

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu benadrukt dat een gezond voedingspatroon cruciaal is in het tegengaan van chronische ziekten. Erg serieus nemen we onze gezondheid over het algemeen niet, en uit onderzoek is gebleken dat we veelal onterecht optimistisch zijn over onze gezondheid. Hoe is het werkelijk met ons gesteld?

Hart- en vaatziekten, overgewicht, ouderdomsdiabetes en verschillende vormen van kanker blijken aan voeding gerelateerd te zijn. Dat dergelijke ziekten ernstig toenemen is dan ook niet vreemd, want veel Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente, vezels en vis. Hierdoor wordt niet voldaan aan de richtlijnen voor een gezonde voeding. Men drinkt vandaag de dag wel meer vruchtensappen gedronken, die veelal vitamine C bevatten. Echter,  een groot deel van de bevolking krijgt nog altijd te weinig vitamine A, B1, C, E, magnesium, kalium en zink binnen. RIVM-onderzoekster Marga Ocké benadrukt dat ook het eetpatroon van kinderen ernstig tekortschiet: “Te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen. Bijna geen enkel kind eet genoeg groenten.”

Voedingspatroon schiet ernstig tekort

“Slechts 1 tot 2 procent van de kinderen eet voldoende groente, en bij volwassenen is dat maximaal veertien procent. Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid: afhankelijk van de leeftijdsgroep 3 tot 26 procent. De aanbeveling om twee keer per week vis te eten wordt ook door verreweg de meeste Nederlanders niet gehaald.”

TNO stelt dat het eten van verse groenten in gekookte vorm in de afgelopen jaren enorm is afgenomen. Groenten uit kant-en-klaarmaaltijden worden vandaag de dag veel vaker gegeten, maar vergeten wordt dat deze maaltijden aanzienlijk wat E-nummers bevatten. Dit zijn goedgekeurde additieven, maar het wordt steeds duidelijker dat deze toevoegingen wel degelijk schadelijk kunnen zijn.

Onterecht optimistisch over onze gezondheid

Uit onderzoek is gebleken dat we veelal onterecht optimistisch zijn over onze gezondheid. Zolang we geen ernstige mankementen vertonen, vinden we dat het goed is gesteld met de gezondheid. Hoe zit dat eigenlijk met jouw gezondheid? De insteek maakt alle verschil en de World Health Organization weet dat perfect te formuleren: “Gezondheid is niet alleen de absentie van ziekte, maar is in je optimale energieke vorm zijn.” Zeg eens eerlijk… Ben jij in je optimale energieke vorm?

Goede voornemens worden vaak niet gerealiseerd, en in het groot gezien lijkt het een hele klus om te (blijven) kiezen voor een gezonde manier van leven. Keren we echter terug naar de basis, dan zien we dat het resultaat niets anders is dan een verzameling ogenschijnlijk individuele keuzes. Die keuzes maken we nu: op dit moment en op elk moment. Een ongezonde keuze maakt je niet direct ziek. Het is de verzameling keuzes, die op termijn ziekte tot gevolg heeft. Kies je voor voeding in plaats van voor gif, dan maak je op ieder moment een keuze die je versterkt. Zo werk je stap voor stap, en op ontspannen wijze, toe naar een gezonde manier leven: een manier van leven die je, nu en in de toekomst, meer en meer oplevert.

Makkelijkste voedingsmeter van Nederland @ in2health.nl

Persoonlijke Voedingsdashboard

In onze voedingsmeter werken we met onze ‘Klik en Klaar’-Methode. Hierdoor is onze voedingsmeter erg gemakkelijk te bedienen en wordt registreren tot het uiterst minimum beperkt. Kom via onze voedingsmeter alles te weten over jouw voeding. We reiken je praktische tools en heldere informatie aan, waarmee je jezelf en je gezondheid eenvoudig op de eerste plek zet. Informatie die perfect is afgestemd op jou, en waarmee jíj iets kunt: dat is wat ons blij maakt! Voor nog geen € 1,25 per week, werk je toe naar een nog gezondere manier van leven. Een prachtig cadeau aan jezelf, vind je ook niet?
Meer weten? Bekijk hoe gemakkelijk het kan (klik op deze link).

 

Gerelateerde artikelen:

Meeste Nederlanders onterecht tevreden over gezondheid?
De ongezouten waarheid…

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nederlandse Vereniging van Diëtisten sleept minister voor de rechterin2health.nl - november 16, 2012

    […] Gezond voedingspatroon voorkomt ziekte Meeste Nederlanders onterecht tevreden over gezondheid? Makkelijkste voedingsmeter van Nederland […]

  2. Nederlanders onterecht tevreden over gezondheid - In2health.nlin2health.nl - november 16, 2012

    […] Gezond voedingspatroon voorkomt ziekte De ongezouten waarheid… […]

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ