Meer energie door goede voeding

Moeder kind vrolijk

We zijn allemaal wel eens moe. Meestal is dit een gezonde reactie van het lichaam op bijvoorbeeld zware lichamelijke of geestelijke inspanning, een slechte nachtrust of kortdurende stress. Na een nacht goed slapen voel je je dan vaak weer goed en is de vermoeidheid verdwenen. Soms kan het voorkomen dat je geen directe oorzaak van vermoeidheid aan kunt wijzen. Je voelt je bijvoorbeeld wat slap, terwijl je niet ziek bent, of je wordt ‘s ochtends wakker en je voelt je helemaal niet uitgerust. Als ook een arts geen oorzaak kan vinden voor deze klacht, dan kan het zinvol zijn om eens naar de voeding te kijken.

Oorzaken van vermoeidheid

Onze voeding moet ons lichaam van alle stoffen voorzien die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van allerlei processen. Als er een tekort ontstaat in het lichaam, kan dit in de eerste plaats zorgen voor een moe en slap gevoel. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel bloedarmoede door een tekort aan ijzer. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn, bijvoorbeeld een tekort aan vitaminen of mineralen, een verminderde darmfunctie of te weinig lichaamsbeweging.

Voldoende beweging bevordert de bloedcirculatie en de zuurstofvoorziening in het lichaam. Alle cellen kunnen van voldoende zuurstof worden voorzien, waardoor er minder verzuring in de weefsels ontstaat. Ook worden afvalstoffen makkelijker uitgescheiden door het lichaam en verbetert de stoelgang. Bovendien werkt het ontspannend om je even in het zweet te werken. Ondanks al deze positieve effecten kan het moeilijk zijn jezelf aan het sporten te krijgen als je moe bent. Het kan daarom helpen om goed te eten, omdat goede voeding energie geeft.

Een verminderde darmfunctie

Voor een goede darmfunctie moeten eiwitten, koolhydraten en vetten in de juiste verhouding aanwezig zijn in de voeding. Veel suiker in de voeding kan bijvoorbeeld zorgen voor een opgeblazen gevoel of schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit kost het lichaam veel energie en kan dus moeheid veroorzaken. Ook moeten er voldoende vezels in de voeding zitten, zodat de stoelgang goed verloopt. Bij een verminderde stoelgang vermindert de darmfunctie en kunnen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Ook dit kost extra energie.
Eiwitten zijn de bouwstenen van alle cellen in het lichaam, we hebben er dus voldoende van nodig om bijvoorbeeld de cellen in de darmwand te kunnen vernieuwen.

Vitaminen en mineralen

Een aantal vitaminen en mineralen staan erom bekend vermoeidheidsklachten te veroorzaken als ze te weinig in de voeding zitten. IJzer is hier een voorbeeld van, maar ook alle B-vitamines, vitamine E, magnesium, selenium en zink. Al deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en het functioneren van het immuunsysteem. Veel van deze voedingsstoffen zitten in groente, fruit en volkoren graanproducten. Onze voeding zou dan ook hoofdzakelijk hieruit moeten bestaan.

Meten is weten

Omdat er veel verschillende voedingsstoffen zijn die een rol kunnen spelen bij vermoeidheidsklachten, kan het helpen om je voeding eens goed te meten. De voedingsmeter is hier een geschikt middel voor. In één oogopslag zie je hoeveel eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen je binnenkrijgt. Ook wordt er direct aangegeven hoeveel dit in het ideale geval zou moeten zijn. Op deze manier kun je gericht werken aan het verbeteren van je voeding en zie je snel resultaat.

Persoonlijke Voedingsdashboard

Meld je aan en meet je voeding en beweegpatroon >> Meer informatie.

Meer lezen?

e-book-Lekker-slapen-kun-je-LerenNa het lezen van dit e-boek, zul je heerlijk slapen en uitgerust wakker worden, want je leert niet alleen de oorzaak, maar je krijgt ook praktische, direct toe te passen tips over:

  • Waar slapeloosheid vandaan kan komen
  • Wat je daar tegen kunt doen
  • Hoe je je voorbereid op de nacht, wat je wel en niet moet doen
  • Waarom ontspannen hierbij cruciaal is
  • We geven ontspanningsoefeningen voor het slapen
  • We laten je de beste slaaphouding zien, om ontspannen in te slapen

Bekijk het e-boek Lekker Slapen kun je Leren 

 

Gerelateerde artikelen:

Darmproblemen en voeding
Nieuwe inzichten in samenstelling van darmflora
Voeding en vermoeidheid

Tags:

About Cindy de Waard

Cindy studeert Biomedische wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Fytotherapie (Opleiding CAM) aan de hogeschool van Saxion Next. Om de reguliere - en complementaire geneeskunde met elkaar te verbinden zet zij zich in om meer kennis en begrip tussen beide disciplines te kweken. Haar interesses liggen met name bij kruidengeneeskunde, voeding en coaching.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ