Rode wijn en je gezondheid? (nieuwe belangrijke onderzoeksresultaten)

rodewijn_nieuw-onderzoek

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat wijn een zeer gezonde drank kan zijn, maar je hebt waarschijnlijk alleen maar de oppervlakkige voordelen van de antioxidanten en resveratrol die in rode wijn zitten gehoord.

Maar er is een andere BELANGRIJKE reden dat rode wijn gezond is, maar met mate (maximaal 1-2 glazen per dag). Zelf ben ik zeer gaan genieten van een glas rode wijn bij het avondeten, ongeveer 4-5 dagen per week.

Een onderzoek dat gepubliceerd is in het American Journal of Clinical Nutrition (Am J Clin Nutr. 2012;95: 1323-1334) wijst erop dat er veel goedaardige bacteriën aanwezig zijn in de darmen van mensen die twee glazen rode wijn (droge rode wijn, geen suikerrijke dessertwijnen) per dag drinken. Ook hadden zij minder pathogene bacteriën in hun darmkanaal. Dit is geweldig nieuws, want zoals je in deze vaak nieuwsbrief leest, is de balans in je darmflora belangrijk voor alles van je spijsvertering tot je immuunsysteem tot de gezondheid van je huid.

Dit onderzoek concludeert dat rode wijn de aanwezigheid van pathogene bacteriën vermindert, terwijl het de groei van prebiotische darmbacteriën die je gezondheid beschermen bevordert.

Maar de gezonde werking van rode wijn houdt nog niet op!

Een ander deel van dit onderzoek, is dat rode wijndrinkers een lagere systolische en diastolische bloeddruk hebben, en dat zij minder triglyceriden, LDL-cholesterol en CRP (C-reactieve proteïne) in hun lichaam hebben. CRP is een indicator voor ontstekingen in je lichaam, dus het is geweldig om een verband te zien tussen rode wijn en verminderde ontsteking.

Het interessante van deze studie, is dat rode wijn werd afgezet tegen gelijke hoeveelheden gin (in alcoholhoeveelheden), en geen van de bovengenoemde voordelen kwamen voor bij de gindrinkers. De voordelige werking zit hem dus waarschijnlijk in de polyfenolen en het resveratrol in rode wijn, en niet in de alcohol zelf. Er is waarschijnlijk wél sprake van een versterkende werking van alcohol op de andere bestanddelen van rode wijn: de bloeddruk van de mensen die alcoholvrije rode wijn dronken, daalde minder dan die van de mensen die alcoholhoudende wijn kregen.

Je kan Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Shiraz of elke andere droge rode wijn kiezen, wanneer je de voordelen van unieke polyfenolen en resveratrol wilt ervaren.

Nóg een voordeel van rode wijn, dat echter niet genoemd wordt in bovenstaand onderzoek, is dat een aantal andere onderzoeken aantonen dat rode wijn bij de maaltijd de bloedsuikerreactie van die maaltijd kan vertragen en controleren. Dit is weer voordelig voor je hormoonbalans en insulineniveaus. Ook wordt je trek beter gestild en kun je dus slanker blijven!

Zoals je ziet zijn er dus genoeg redenen om een glas rode wijn bij je maaltijden te drinken en daarmee op je gezondheid en geluk te drinken!

**Voel je vrij om dit artikel te delen met je vrienden en familie, die misschien ook willen weten hoe je slanker wordt of blijft, en toch af en toe een drankje willen nuttigen.

Tags:

About Rachid Tobi

Rachid Tobi is initiatiefnemer en oprichter van in2health. Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 6 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast voor zijn eigen ontwikkeling Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Rachid wilt via deze site graag bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ