Wat gezonde mensen vergeten

Oor

Gezond eten en leven is hip! De waarschuwingen en tips vliegen je om de oren, iedereen heeft er zijn eigen ideeën over en de ‘voors’ en ‘tegens’ spreken elkaar niet zelden nogal tegen. Ken je dat, van die bomen en dat bos? Enfin, ook mensen die waanzinnig gezond leven (of dat zelf vinden) zien nogal eens belangrijke zaken over het hoofd. En gezond afvallen, is dat nou ook zo’n loze kreet of kan het echt? Lees gauw verder!

Bio is gezond!

Dat biologische groenten en fruit gezonder zijn dan hun door pesticiden versierde familieleden, dat is een feit; zeker als je fruit bijvoorbeeld met schil en al opeet. De bio-variant is vrij van chemische (en vaak dikmakende!) bestrijdingsmiddelen en onderzoek heeft bijvoorbeeld in het geval van tomaten aangetoond dat bio inderdaad het verschil maakt. Minder slechte stofjes en meer goede stofjes. Wil je gezond eten, beter voor jezelf en dierbaren zorgen of gezond afvallen, dan kun je dus beter kiezen voor biologisch.

O, en die koekjes of chips mogen soms best, maar ze zijn niet op magische wijze gezond, alléén omdat ze biologisch zijn. Tja, niet iedereen blijkt dat te weten.

De morgenstond… heeft niet altijd goud in de mond

Je wilt die overtollige kilootjes kwijt en in beweging komen, gezond afvallen en vooral ook blijvend! Sporten hoort daarbij en misschien ook: extra vroeg opstaan om de sportschool in te duiken. Superstoer of niet zo bijdehand? Het laatste, blijkt uit onderzoek. Studies tonen aan dat we minstens zeven uur slaap nodig hebben voor een optimale gezondheid. Korter slapen werd al eerder in verband gebracht met bijvoorbeeld hoge bloeddruk, depressie en diabetes.

Heb ook aandacht voor je eigen natuurlijke ritme. Ben je een ochtend- of avondmens? Wanneer voel je je het best? Heb hier aandacht voor.

Je vergrijpen aan ‘gezonde’ supplementen

Supplementen kunnen erg waardevol zijn, maar voor doktertje spelen blijkt onverstandig. In 2011 werd data omtrent 40.000 vrouwen geanalyseerd en ontdekte men dat supplementen gebruikende vrouwen (met name ijzersuppletie) een fractie meer risico liepen om te overlijden. Waarom dit het geval was was echter niet duidelijk.

Vrienden? Had ik die ook nog dan?

In je eentje hardlopen, trainen in de sportschool, hiken, of trucs uithalen op je yogamat is een ding, maar vergeten dat je ook een sociale kring hebt is een tweede. Wie echt gezond bezig is, maakt ook tijd voor gezelligheid. Een sociaal netwerk is namelijk erg goed voor je gezondheid, toont onderzoek aan. Samen sporten werkt trouwens in de meeste gevallen nog beter dan in je eentje aan de slag gaan. De vriendschappelijke strijd, maar ook het feit dat je elkaar kunt motiveren, blijkt zeer effectief. Gezond afvallen doe je dus samen!

In beweging om af te vallen

We hadden het er net al even en natuurlijk is sporten gezond en kan het je helpen met gezond afvallen en het behouden van een gezond gewicht. Maar blijven eten zoals je eet en sporten, puur om die overtollige kilo’s te verliezen… da’s niet zo handig. Afvallen maar hetzelfde blijven eten, dat werkt meestal niet. En alleen sporten om vet te verbranden, dat roept ook algauw frustratie op. Kleine veranderingen op meerdere gebieden zijn nodig om succesvol af te vallen.

Te veel sporten helpt je bovendien helemaal niet met gezond afvallen, want overdrijven is niet goed voor het lichaam dat tijd nodig heeft om op gang te komen én te herstellen. Het is ook niet goed voor je motivatie, want je kunt er gefrustreerd door raken en daardoor uiteindelijk wellicht maar helemaal stoppen met sporten.

Ziekte voorkomen met antibiotica

We hoeven het je waarschijnlijk niet te vertellen, hoewel men in de VS nog weleens in deze ongezonde val trapt, maar antibiotica om ziekte te voorkomen is een bijzonder slecht idee. Het medicijn kan positieve effecten hebben, maar het heeft ook lichte en ernstiger bijwerkingen. Ook op de lange termijn heeft antibiotica gevolgen, die niet onderschat mogen worden.

Onnodig onderzoek

Werken aan je gezondheid kan ongezonde vormen aannemen, bijvoorbeeld bij mensen die onnodige onderzoeken laten uitvoeren. Alles om te zien dat het nog altijd goed gesteld is met de gezondheid en kwaaltjes te voorkomen. Het is niet nodig, kost veel geld én blijkt averechts te werken.

Water kun je nooit genoeg drinken!

Eh, maar dat kan absoluut en te veel water is zelfs erg slecht voor je. Gezond afvallen, daar hoort water drinken zeker bij. Overdrijf het echter niet. Nu drink je niet zo snel te veel water, dat is waar, maar wie gezond leeft en eet kan vanuit goede intenties overdrijven en juist dat maakt het gevaarlijk. Lees hier meer over te veel water drinken.

Sodium

Letten op wat je eet, afstand doen van snacks en zorgen voor voldoende groente en fruit. Klinkt gezond, nietwaar? Sodium wordt in dit gezonde rijtje vaak vergeten. Het is onlosmakelijk verbonden met een hoge bloeddruk; een toenemend probleem in onze moderne maatschappij. Werk jij aan je gezondheid, dan is het dus raadzaam hier ook oog voor te hebben.

Gezond verpakt, dan is het gezond

Dat alles ‘geheel natuurlijk’ is, ‘0% vet bevat’ of ‘vrij is van geur- kleur- en smaakstoffen’ zegt niet dat het product ook gezond is. ‘Geheel natuurlijk’ is een nogal algemene term die voor iedereen iets anders kan betekenen. Dat een product vetvrij is, hoeft ook niet te betekenen dat het goed voor je is. Het kan boordevol zout of kleurstoffen zitten, het kan huiveringwekkende hoeveelheden suiker bevatten en/of vele calorieën.

Bron: 10 dingen die gezonde mensen vergeten

 

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ