Calorieën: doe er je voordeel mee!

Calorieën, doe er je voordeel mee!

Afvallen met een crashdieet is echt niet meer van deze tijd. Gelukkig maar, want het is ongezond en simpelweg onnodig. Minder calorieën naar binnen werken en meer bewegen, daar zit absoluut iets in, dat is een feit. Het is echter maar een klein deel van het geheel.

Calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten?

Of de calorieën die je binnenkrijgt afkomstig zijn uit vetten, koolhydraten of uit eiwitten, maakt een wereld van verschil. Voedingsexpert Alan Aragon aan het woord: “Als je een gezond gewicht wilt vasthouden, dan is het niet genoeg als je ervoor zorgt dat je net zoveel kilocalorieën verbrandt als je binnenkrijgt.”

Van de calorieën die uit eiwitten komen, worden er namelijk veel meer verbruikt dan de calorieën die je binnenkrijgt uit koolhydraten of vetten. Eiwitten zijn dus echt bouwstoffen, wat betekent dat de weefsels in je lichaam zich bij een verhoogde inname van eiwitten nog fanatieker afbreken en opbouwen. Dat kost energie, waardoor er tijdens dit proces veel meer calorieën verloren gaan dan in het geval van koolhydraten of vetten het geval zou zijn.  Handig om te weten als je wilt afvallen, want hier kun je perfect gebruik van maken.

Niet alle calorieën worden opgenomen

Inderdaad, niet alle calorieën die je eet worden opgenomen door je lichaam. Je kunt dus verpakkingen bestuderen en aan de hand daarvan concluderen dat een product wel of niet door de beugel kan, maar 100% accuraat is het niet. En ga je even uitgebreid naar het toilet, dan is wat daar vervolgens in de wc ligt ook een deel van alle calorieën die jij gedurende de dag binnenkrijgt. Niet alles wordt dus opgenomen, al denken we dat wel vaak.

Calorieën niet opgenomen dankzij vezels

Vet wordt door je lichaam overigens wel goed opgenomen, net als dierlijke eiwitten. Het is maar net hoe je lichaam verwerkt wat er binnenkomt, en dat gaat best logisch in zijn werk. Groente, bijvoorbeeld, bevat veel onoplosbare vezels. Door die vezels wordt een groot deel van de calorieën in het betreffende product niet opgenomen door je lichaam. Chocolade daarentegen, bevat vrijwel geen vezels. Hierdoor neemt je lichaam de calorieën uit chocolade heel goed op. Natuurlijk is een stukje (pure!) chocolade op z’n tijd allesbehalve ongezond, maar je begrijpt het principe. Calorieën die niet door je lichaam worden opgenomen, gaan ook niet in de weg zitten.

Voedingswetenschapper dr. Howell van de University of Arizona beaamt dit. “Als je veel vezels eet, een gram of zestig per dag of zo, dan neemt je lichaam daardoor zo’n 20 procent van alle kilocalorieën in je voeding niet op.”

Beweging cruciaal in afrekenen met calorieën

O, nee, wacht. Je wilt niet geheel afrekenen met calorieën, toch? Ze hebben nogal een slechte naam, maar hallo: je hebt ze nodig! Maar liefst 70% van de calorieën worden verbruikt door je basismetabolisme. Simpel gezegd heeft je lichaam die calorieën (met andere woorden: die energie) nodig voor onderhoudswerk. Het is onophoudelijk in de weer om jou te helpen overleven. Daar gaan dus al een hoop calorieën. Zo, daar heb jij geen omkijken meer naar.

En wat te denken van alle keren dat jij, zowel ’s nachts als overdag, bewust en onbewust in beweging bent? Je gaat zitten en staat op, pakt koffie, loopt naar de auto, kookt, kijkt om je heen, en ga zo maar door. Al die ogenschijnlijk onbelangrijke bewegingen maken dat je lichaam energie verbruikt, en dus calorieën.

Onderzoekers denken zelfs dat je zo meer calorieën kwijtraakt dan door alle uurtjes die je met zin of tegenzin doorbrengt op de sportschool. Gewoon wat meer bewegen dus, moeiteloos en snel. De trap nemen, koffie zetten, de zolder opruimen, wat extra om je heen kijken. Het is zo gepiept en echt effectief.

Bron:
Men’s Health, nr 4, mei 2012

 

Klaar voor het echte werk? Doe mee, ervaar ons mooiste programma ooit en creëer het lichaam dat je verdient!

 

POWER 2 YOU!

Van In2health, voor jou.

Power2You: Creëer het lichaam dat je verdient!
Het Power2You-Programma van in2health is een online gezondheidscursus met:
check-groenMeer dan 21 kort en bondig, modulair opgebouwde video’s:
over voeding, gezondheid, ons lichaam en de onderlinge relaties.

check-groenJe wordt van begin tot einde aan de hand genomen:
met recepten, een persoonlijke voedingsdashboard en coaching.

check-groenOok bevat de cursus een 9 delige ‘Sport4You‘ video module, door arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:
om verbranding, conditie en weerstand te verhogen en blessures te voorkomen.

check-groenEn bevat de cursus een 5 delige ‘MasterYourMind‘ video module, met online werkboek, van NLP coach Astrid Davidzon:
om valkuilen bloot te leggen en succes te waarborgen.

Wij wensen dat jij je gezondheid in de best mogelijke handen legt: de jouwe! Door jouw te leren hoe je meer energie uit het leven, je voeding en je lichaam kunt halen, heb je alle middelen voor handen om gezond af te vallen, voor nu en voor de lange termijn. Je wordt van begin tot einde begeleid en gemonitord, je zult hele rare sprongen moeten maken als deze kilo’s er weer aan komen. Bekijk het Power2You-programma en doe ook mee!

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ