De onzichtbare sloper: stille ontsteking

De onzichtbare sloper - stille ontsteking

Ontstekingen en oxidatieve stress gaan hand in hand, en juist in deze tijd spelen deze ‘duivelse tweelingbroertjes’ een cruciale rol. Stille ontsteking komt steeds vaker voor en kan zich gedurende maanden en jaren ongezien op je uitleven, met alle gevolgen van dien. Maar wat betekent dat en hoe kun je het voorkomen?

Als vrije radicalen de overhand krijgen…

Door leven en eten bewegen zich vrije radicalen door je lichaam, en die gluiperds beschadigen je lichaamsweefsels. Gelukkig heb je de power om te kiezen voor een gezondere manier van leven, zodat je lichaam over voldoende antioxidanten beschikt om de strijd aan te gaan met de vrije radicalen. Maar, helaas maken ontstekingen (gezien en ongezien) steeds vaker deel uit van ons leven. Gewrichtsaandoeningen zijn aan de orde van de dag en de ontsteking die ook wel ‘stille ontsteking’ wordt genoemd houdt menigeen in zijn greep. Ongezien, vooralsnog.

Ontsteking en oxidatieve stress gaan hand in hand

Neurowetenschapper James Joseph van Tufts University noemt de onsteking het duivelse tweelingbroertje van oxidatieve overbelasting: “Waar je de één vindt, vind je ook de ander.” Helaas is deze gluiperige ontsteking lastig te lokaliseren én kan zo’n ontsteking in alle weefsels in je lichaam ontstaan en aan het werk gaan.

Het is dus ook niet zo dat het zijn geniepige plannetjes slechts uitvoert op één plek. Een stille ontsteking beïnvloedt het hele lichaam. Het kan ontstaan als je bijvoorbeeld ernstig te zwaar bent, wat zorgt voor overbelasting. Het vetweefsel kan dan de klos zijn, maar je hele lichaam heeft er last van. Toch lopen veel mensen ermee rond, zich onbewust van wat er in hun lichaam gaande is.

‘Stille ontsteking blijft, anders dan de klassieke ontsteking, onder de waarneembare pijngrens. Het gevolg is dat niets wordt ondernomen om het te stoppen, zodat het jaren kan aanhouden,’ aldus dr. Barry Sears, Gezondheidsjurist en voorzitter van de Inflammation Research Foundation.

Bindweefsel, speeltuin van de stille ontsteking

Vetweefsel is een bron van onsteking, dat is een feit. Misschien is er met het blote oog nog geen ziekte waarneembaar, maar dat wil niet zeggen dat die niet bezig is zich in rap tempo te ontwikkelen. Het is mogelijk dat je jaren met een stille ontsteking loopt, en de gevolgen ervan pas vele jaren later in de vorm van een ernstige ziekte op je bord krijgt.

Niet vreemd, want de stille ontsteking ontstaat voornamelijk in het zogenaamde ‘mesenchym’, oftewel: het embryonale bindweefsel. Dit weefsel zit overal in je lichaam en is ontzettend groot. In dit bindweefsel bevinden zich al je lymfvaten, zenuwen en bloedvaten. Geen geintje dus, als een stille ontsteking daar zijn kunstje flikt.

Ongezonde voeding en voedseltekorten

Ongezonde voeding en voedingstekorten spelen een cruciale rol bij het ontstaan van stille onstekingen. Eet dus minder ongezonde koolhydraten en linolzuur. Van linolzuur werd lange tijd gezegd dat het vele gezondheidsbevorderende eigenschappen bezat, maar hier is men door de jaren heen wel van teruggekomen. Het bevordert juist ontstekingen, om maar eens iets te noemen. Niet handig als je stille (of luidruchtige!) ontstekingen probeert te voorkomen. Neem in plaats van linolzuur dus liever extra vierge olijfolie, want dat bevat – net als omega-3-vetzuren, EPA en DHA – het ontstekingsremmende oleocanthals.

Bronnen:
Newsweek Magazine, augustus 2005: 26-28
Joint Bone Spine 2005; 72:110
Nutraceuticals World Magazine; mei 2005: 38-45
J Am Coll Cardiol 2005; 46(6): 1112-3
Am J Clin Nutr 2002; 75(3):492-8
Fit met voiding, nummer 6, jaargang 20, 2012

Leestip!
Gewrichten en voeding
Gert E. Schuitemaker
 

Klaar voor het echte werk? Doe mee, ervaar ons mooiste programma ooit en creëer het lichaam dat je verdient!

 

POWER 2 YOU!

Van In2health, voor jou.

Power2You: Creëer het lichaam dat je verdient!
Het Power2You-Programma van in2health is een online gezondheidscursus met:
check-groenMeer dan 21 kort en bondig, modulair opgebouwde video’s:
over voeding, gezondheid, ons lichaam en de onderlinge relaties.

check-groenJe wordt van begin tot einde aan de hand genomen:
met recepten, een persoonlijke voedingsdashboard en coaching.

check-groenOok bevat de cursus een 9 delige ‘Sport4You‘ video module, door arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:
om verbranding, conditie en weerstand te verhogen en blessures te voorkomen.

check-groenEn bevat de cursus een 5 delige ‘MasterYourMind‘ video module, met online werkboek, van NLP coach Astrid Davidzon:
om valkuilen bloot te leggen en succes te waarborgen.

Wij wensen dat jij je gezondheid in de best mogelijke handen legt: de jouwe! Door jouw te leren hoe je meer energie uit het leven, je voeding en je lichaam kunt halen, heb je alle middelen voor handen om gezond af te vallen, voor nu en voor de lange termijn. Je wordt van begin tot einde begeleid en gemonitord, je zult hele rare sprongen moeten maken als deze kilo’s er weer aan komen. Bekijk het Power2You-programma en doe ook mee!

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ