HARTstikke gezond

HARTstikke gezond

Goede voeding en een gezond portie beweging doen meer goed dan je misschien zou vermoeden, alleen al voor je hart. Wist je bijvoorbeeld dat het net zo effectief kan zijn voor het verlagen van je cholesterol als het gebruik van statines?Goed zijn voor je hart is van levensbelang, en het is lachwekkend makkelijk.

Veruit de meeste mensen overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten. Toch vergeten we vaak hoe hard ons hart voor ons werkt. Dat doet het onophoudelijk, zelfs als wij wel ‘betere’ dingen te doen hebben dan op onze beurt eens lief te zijn voor ons hart. Maar, daar komt nu verandering in!

♥ Reken af met stress (en somberheid!)

Stress is onlosmakelijk verbonden met onze moderne manier van leven. Goed voor je hart is het echter niet en dat kan grotere gevolgen hebben dan je denkt. Naast afrekenen met (te/chronisch) stressvolle situaties, is korte lichamelijke beweging erg effectief. Het maakt dat in je hersenen verbindingen ontstaan die stress tegengaan, maar het maakt je ook geconcentreerd én productief! Handig dus, en nog gezond ook.

Maar wist je ook dat de wetenschap inmiddels beseft dat somberheid of depressiviteit net zo schadelijk kan zijn als stress? Onderzoek van het Nederlandse RIVM, dat verscheen in de Archives of Internal Medicine, volgde 15 jaar lang een groep mannen.

De kans op een hartaanval bleek bij de sombere mannen twee keer zo groot als bij de mannen die het heel wat zonniger inzagen. Cardioloog Prediman Shah van het Amerikaans Cedars-Sinai Medical Center beaamt dit: “Geestelijke problemen veroorzaken ontstekingsprocessen die je kans op een hartaanval vergroten.”

♥ Doe je hart intervaltraining cadeau

Laat je hart korte tijd heel intensief werken en het wordt effeciënter, en dus gezonder. “Intervaltraining stimuleert de ontwikkeling van de mitochondria, de energiecentrales van je cellen, en leert ze hoe ze meer energie kunnen aanmaken,” legt Conrad Earnest, sportwetenschapper van het Amerikaanse Pennington Biomedical Research Center, uit. Door deze manier van trainen pompt het hart in minder slagen meer bloed door het lichaam. Er gaat meer zuurstof door je lichaam en je voelt je minder snel moe.

♥ Beweeg een beetje en eet gezonder

Het is echt waar: beweging en goede voeding kan even effectief zijn als cholesterolverlagende statines. Onderzoek liet zien dat het LDL-cholesterol van inactieve mensen met 30 tot 40 procent daalde als ze drie keer per week een half uur gingen hardlopen.

Statines, die vandaag de dag worden gebruikt door maar liefst 1 op de 5 mensen, kunnen in een hoge dosis het cholesterol verlagen met zo’n 50 tot 60 procent. Dat is maar een fractie meer dan je kunt bewerkstelligen door drie keer per week een half uur in beweging te komen. Bizar, toch? Zeker als je je bedenkt dat die statines het gezonde HDL-cholesterol geheel laten voor wat het is. Sporten daarentegen, staat bewezen garant voor een verhoogde HDL-spiegel. Twee vliegen in één klap dus!

Naast sporten is zoals gezegd voeding van wezenlijk belang. Havermout en gerst, maar ook tomaten, ui, knoflook en bijvoorbeeld extra vierge olijfolie kunnen wonderen doen.

Bronnen:
Men’s Health
Fit met voeding

 

Kies ook voor meer, voor beter, voor gezonder, VOOR JEZELF! Doe mee, ervaar ons mooiste programma ooit, en creëer het lichaam dat je verdient.

 

POWER 2 YOU!

Van In2health, voor jou.

Power2You: Creëer het lichaam dat je verdient!
Het Power2You-Programma van in2health is een online gezondheidscursus met:
check-groenMeer dan 21 kort en bondig, modulair opgebouwde video’s:
over voeding, gezondheid, ons lichaam en de onderlinge relaties.

check-groenJe wordt van begin tot einde aan de hand genomen:
met recepten, een persoonlijke voedingsdashboard en coaching.

check-groenOok bevat de cursus een 9 delige ‘Sport4You‘ video module, door arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:
om verbranding, conditie en weerstand te verhogen en blessures te voorkomen.

check-groenEn bevat de cursus een 5 delige ‘MasterYourMind‘ video module, met online werkboek, van NLP coach Astrid Davidzon:
om valkuilen bloot te leggen en succes te waarborgen.

Wij wensen dat jij je gezondheid in de best mogelijke handen legt: de jouwe! Door jouw te leren hoe je meer energie uit het leven, je voeding en je lichaam kunt halen, heb je alle middelen voor handen om gezond af te vallen, voor nu en voor de lange termijn. Je wordt van begin tot einde begeleid en gemonitord, je zult hele rare sprongen moeten maken als deze kilo’s er weer aan komen. Bekijk het Power2You-programma en doe ook mee!

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ