Hoe leeftijdsgebonden is leeftijdsgebonden spierafbraak?

Hoe leeftijdsgebonden is leeftijdsgebonden spierafbraak -

Als je ouder wordt neemt je spiermassa af en vervolgens ook je spierkracht en spierfunctie, dat is een logisch gevolg van veroudering. Met de vergrijzing komt echter ook leeftijdsgebonden spierafbraak steeds meer aan de orde. ‘Sarcopenie’ heet het. Wat is het precies, waarom is het te voorkomen, en wat heeft het te maken met oxidatieve overbelasting en stille ontstekingen?

Steeds minder mobiel door spierafbraak

Sarcopenie komt van ‘sarco’, dat je kunt vertalen als ‘aan vlees gerelateerd’, en ‘penie’, wat ‘armoede’ of ‘behoefte’ inhoudt. Het was dr. Irwin Rosenberg die de aandoening in 1989 deze naam schonk. Sarcopenie is een syndroom dat wordt gekenmerkt door een toenemend verlies van zowel spiermassa als spierkracht.

Het gevolg is invaliditeit en uiteindelijk, zoals het ieder mens vergaat: dood. Maar het betekent ook een enorme afname van de kwaliteit van leven. Opstaan wordt moeilijker, de kans op vallen en botbreuken neemt drastisch toe, je bent steeds minder mobiel, steeds minder zelfstandig.

Ernstige chronische aandoening

Ondanks de vergrijzing hebben een hoop mensen nog nooit van deze aandoening gehoord, en dat terwijl ontzettend veel mensen er vroeg of laat mee te maken krijgen. Sarcopenie blijkt bij inactieve mensen zelfs al na het 30e levensjaar de kop op te kunnen steken. Het is een ernstige chronische aandoening, die maakt dat je naar schatting elke 10 jaar 3 tot 5% van je spiermassa verliest. En, dit percentage stijgt naarmate je ouder wordt.

Reguliere behandeling heeft geen oog voor vitaminen en mineralen

Even heel logisch en simpel bekeken: sarcopenie maakt je steeds minder mobiel. Dat is onprettig en onhandig, maar het gevolg ervan is ook dat bijvoorbeeld overgewicht en aderverkalking kunnen ontstaan. Afslanken wordt daarom als belangrijk gezien, maar men heeft daarbij vaak nauwelijks oog voor het belang van vitamines en mineralen: juist ook wanneer het mensen betreft die kampen met leeftijdsgebonden spierafbraak. Door een eenzijdige benadering en voortdurende tekorten ontregelen we onze ontregelde stofwisseling nog eens extra, wat méér (buik)vet en spierafbraak tot gevolg heeft. Slecht nieuws! Goed nieuws is er echter ook, want de aandoening lijkt omkeerbaar te zijn.

Spierafbraak omkeerbaar, goede voeding cruciaal

Een chronisch tekort aan lichaamsbeweging en tekorten op het gebied van voeding spelen een cruciale rol in het ontstaan van sarcopenie. En wat te denken van stille ontsteking en oxidatieve stress, die niet zelden het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl. Toeval?

Voeding is zeer belangrijk in het voorkomen van de aandoening, zo stelt ook een Franse onderzoeksgroep onder leiding van dr. Yves Rolland, die ervan overtuigd is dat sarcopenie een omkeerbaar proces is. Wel is het doorslaggevend dat voeding al in een zeer vroeg stadium de noodzakelijke plaats inneemt.

Bronnen/ meer informatie:
Ortho, nr. 5, oktober 2012
Ortho, nr. 6, december 2012

 
 

Klaar voor het echte werk? Doe mee, ervaar ons mooiste programma ooit en creëer het lichaam dat je verdient!

 

POWER 2 YOU!

Van In2health, voor jou.

Power2You: Creëer het lichaam dat je verdient!
Het Power2You-Programma van in2health is een online gezondheidscursus met:
check-groenMeer dan 21 kort en bondig, modulair opgebouwde video’s:
over voeding, gezondheid, ons lichaam en de onderlinge relaties.

check-groenJe wordt van begin tot einde aan de hand genomen:
met recepten, een persoonlijke voedingsdashboard en coaching.

check-groenOok bevat de cursus een 9 delige ‘Sport4You‘ video module, door arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:
om verbranding, conditie en weerstand te verhogen en blessures te voorkomen.

check-groenEn bevat de cursus een 5 delige ‘MasterYourMind‘ video module, met online werkboek, van NLP coach Astrid Davidzon:
om valkuilen bloot te leggen en succes te waarborgen.

Wij wensen dat jij je gezondheid in de best mogelijke handen legt: de jouwe! Door jouw te leren hoe je meer energie uit het leven, je voeding en je lichaam kunt halen, heb je alle middelen voor handen om gezond af te vallen, voor nu en voor de lange termijn. Je wordt van begin tot einde begeleid en gemonitord, je zult hele rare sprongen moeten maken als deze kilo’s er weer aan komen. Bekijk het Power2You-programma en doe ook mee!

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ