Meer energie? Ga wandelen!

Wandelen, plezierig en gezond

De Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella is wereldberoemd en staat bekend om zijn heilzame invloed op lichaam en geest. Niet voor niets! Dat een lange wandeling kan genezen, toont ook het proefschrift van Ineke Albers – waarmee zij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen aan. Wandelen is een natuurlijk medicijn, waarvan je op elk moment gebruik kunt maken. Het verbetert je humeur en conditie, gaat overgewicht en ziekten tegen, en geeft je razendsnel meer energie.

Invloed van wandelen

Lang – lang – geleden liepen mensen waanzinnig veel. Kilometers legden ze af, en die beweging was een natuurlijk onderdeel van hun bestaan. Dat is nu wel anders. Het gevolg? We lopen veel te weinig. De mensen die het wel doen, zien het veelal als een plezierige vrijetijdsbesteding of een manier van zorgen voor lichaam en/of geest. Heilzaam, dat blijkt een lange wandeling absoluut te zijn. Zo krijg je meer energie van een wandeling, maar ook blijkt het je stemming te verbeteren en bijvoorbeeld zelfs depressie tegen te kunnen gaan! Religieuze aspecten spelen in het geval van een pelgrimstocht mee, dat is een feit, maar toch blijkt vooral de afstand de verklaring te zijn voor het heilzame effect op lichaam en geest.

Uiteenlopende bronnen tonen namelijk aan dat er tijdens een lange wandeltocht dopamine vrijkomt in ons lichaam en dat kan zelfs zaken als chronische pijn en depressie verminderen of genezen. De positieve effecten worden steeds duidelijker. Wandelen vermindert de kans op diabetes, botontkalking en hart- en vaatziekten. Vier keer per week een blokje om heeft een zeer heilzaam effect op onze algehele lichamelijke gezondheid. Het is plezierig én gezond!

Terug naar de natuur voor meer energie

Wandelen is een natuurlijk bewegingsvorm. Je hebt er niets dan je eigen lichaam voor nodig en kunt het vrijwel altijd en overal doen. Vroeger wandelden we uit noodzaak, maar vergis je niet: in wezen is wandelen nog steeds een noodzaak. Het vormt een natuurlijk medicijn, zo stelt de wetenschap, en het mooie: vrijwel iedereen is ertoe in staat.

Overgewicht en welvaartsziekten zijn niet voor niets iets van deze tijd, maar het schokkende is dat je er zelf iets tegen kunt doen. En, nog schokkender: in de meeste gevallen lachwekkend eenvoudig. En het allereerste prettige effect? Meer energie! Voel je je dus moe of neerslachtig? Ga wandelen. Echt waar, meer energie is een logisch en aangenaam gevolg van een stevige wandeling. Heerlijk, toch!

Wandelen: magisch natuurlijk

De magie van wandelen is een vorm van magie die we ons opnieuw eigen kunnen maken. Het wordt steeds duidelijker dat we terug moeten naar een meer natuurlijke manier van leven; onze consumptiemaatschappij vormt immers niet het antwoord op alles. Het is zelfs de oorzaak van vele negatieve zaken, waarmee we vandaag de dag te kampen hebben.

Het heilzame effect van wandelen, toont ons dat we op ieder moment kunnen werken aan onze eigen lichamelijke én geestelijke gezondheid. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat dit natuurlijke bewegen net zo effectief kan zijn als intensief sporten. Zo kun je relaxed in beweging méér vet verbranden. Kijk, da’s goed nieuws toch?

Bron: Wandelen geneest

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ