Meer energie? Reken af met verzuring!

Steeds meer jongeren burn-out

Verzuring is de belangrijkste oorzaak van alle ziektes in ons lichaam. Heel vroeger leefde de mens in een biologisch evenwicht. Verzuring kwam daardoor niet voor, maar dat is nu wel anders. Ziektes als diabetes, reuma, kanker, en hart- en vaatziekten zijn een gevolg van onze leefstijl. De zogenaamde zuur-base balans slaat door naar de zure kant en men spreekt dan van ‘verzuring’. Ook op korte termijn heeft verzuring een negatieve impact, waardoor het tegengaan van verzuring onder andere kan zorgen voor een gezond gewicht en veel meer energie.

Verzuring, wat moet ik me daarbij voorstellen?

Zuren worden in het lichaam als slakken (afvalstoffen) afgezet in bindweefsel en vetweefsel. Ben je rond de vijftig jaar, dan bestaat bijna 50% van de vaste lichamelijke structuren uit deze ‘slakken’. Ben je de vijftig gepasseerd, dan neemt dit alleen nog maar toe. Gelukkig kunnen we heel wat doen om de ergste verzuring te voorkomen. Eerst meer over de oorzaken en gevolgen van verzuring…

Dagelijkse verzuring

Overmatig suikergebruik, bijvoorbeeld! In heel veel voedingsmiddelen zit (ongemerkt) immers veel suiker. En wat te denken van slechte eetgewoonten? Te veel vlees en te weinig plantaardige voeding.

Andere oorzaken:

  • Alcoholgebruik
  • Stress
  • Weinig beweging
  • Roken
  • Diëten om af te vallen
  • Overmatig sporten
Gevolgen van verzuring:
Stadium 1 Stadium 2
Zure oprispingen Jicht
Huidproblemen Reuma
Spierkrampen Diabetes
Depressie Maagzweer
Beslagen tong Hartinfarct
Tandbederf Beroerte
Gevoeliger voor ziekteverwekkers Overlijden
Haaruitval
Slaapstoornissen
Libidoverlies
Verstopte darminhoud
Allergieën

Wat doet je lichaam om de balans te behouden?

Wanneer je lichaam verzuurt, bijvoorbeeld als je veel vlees hebt gegeten, stromen er zure stoffen het bloed in. Je lichaam zet dan een mineraal in dat ‘bicarbonaat’ heet. Dit is een besische stof die zorgt ervoor dat de PH-waarde van het bloed weer in balans komt (7 – 7,3). In het bloed moet dit in evenwicht zijn met koolzuur, wat wordt aangemaakt wanneer basische stoffen de bloedstroom bereiken: bijvoorbeeld door het eten van veel groenten (waardoor je juist ontzuurt).

Het lichaam heeft voor dit proces mineralen nodig. Wanneer we namelijk voedingsmiddelen eten die weinig mineralen bevatten, gaat ons lichaam calcium, magnesium, ijzer, et cetera, onttrekken uit onze botten en tanden. Dat zorgt weer voor andere problemen. Zie het als een stuk grond dat regelmatig verzuurt (door bijvoorbeeld zure regen), waardoor de boer landbouwkalk moet uitstrooien om het weer basisch te krijgen, omdat er anders niets op het land wil groeien.

Wanneer er toch zuren in het bloed zijn gekomen, worden deze zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren; voor een groot deel in de vorm van vluchtig ammonia. Echter de niet-vluchtige minerale zuren worden grotendeels in het bindweefsel opgeslagen en daar ’s nachts uitgehaald. Een te grote stroom zure stoffen kan de opnamecapaciteit van dit bindweefsel dus verzwakken, wat op den duur weer kan leiden tot klachten en chronische ziektes.

Hoe kun je dagelijkse verzuring tegengaan?

Verzuring kan worden voorkomen door goed op je voeding te letten. Er zijn grofweg twee soorten voedingmiddelen te onderscheiden die je helpen bij het maken van gezondere keuzes.

1. Waterrijke voedingsmiddelen

Meestal volumineus, rijk aan vitamines, mineralen en fytonutrienten. Bevatten weinig calorieën. Over het algemeen hebben deze voedingsstoffen een basen-overschot. Voorbeelden: fruit, groente, thee en melk. Uitzondering: citroen(sap), smaakt zuur maar is basisch.

2. Geconcentreerde voedingsmiddelen

Vast van structuur, rijk aan vet, eiwit, suiker en calorieën. Hebben doorgaans een zuren-overschot. Voorbeelden: vlees, vis, kaas, peulvruchten, noten, zaden en granen, suiker, koekjes, snoep. Koffie, frisdranken en alcohol zijn hier de uitzonderingen op de regel en zeer zuurvormend!

,,Aanbevolen wordt 80% waterrijke voeding en 20% geconcentreerde voeding. Een bijkomend voordeel is dat je je lichaam zich zo ontdoet van afvalstoffen, je spijsvertering optimaal gaat werken en je je ideale gewicht kunt bereiken. Daarnaast is deze levensstijl de beste anti-ager die er is!’’

Minder verzuring, meer energie!

Om tot een verbetering van het zuur-base evenwicht te komen, is het van belang in de voeding een licht basenoverschot te creëren. Dit bereik je door een voeding die rijk is aan volwaardige plantaardige (biologische) producten, beperkt gebruik van vis, ei, kaas en vlees, en het weglaten van suiker, koffie en alcohol. Zo kun je heerlijk eten en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen. Je kunt je ideale gewicht bereiken, hebt veel meer energie – waardoor de dagelijkse realiteit beter handelbaar is – en merkt zowel aan lichaam als geest dat er sprake is van een gezondere leefstijl. Test het maar eens uit, een dag of een week. Wedden dat je het verschil merkt?

Meer lezen over Veroudering en ziekten door suiker

Bron: Verzuring treft iedereen!

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ