Meer zelfvertrouwen door sporten

Strak de zomer in

Onderzoek van Nike en TNS onder 10.000 Europese vrouwen (waaronder ruim 1.100 Nederlandse vrouwen) tussen de 16 en 30 jaar, toont aan dat sporten een aanzienlijke positieve invloed heeft op het gevoel van trots en eigenwaarde. Het lichamelijke effect is vaak de voornaamste reden om te gaan sporten, maar de vele bijkomende voordelen kunnen niet worden genegeerd.

De uitkomst in vogelvlucht

Bij sportende vrouwen bleek het zelfbeeld significant positiever dan bij de niet-sportende vrouwen. Ook werd duidelijk dat circa 75% van de sportende vrouwen het gevoel heeft succesvol te zijn. Onder niet-sportende vrouwen bleef dit percentage steken op 66%.

‘Sporten maakt me emotioneel een sterker persoon,’ gaf 75% aan. De belangrijkste reden om te sporten? De algehele gezondheid. Die lichamelijke voordelen, dat is natuurlijk een zeer goede reden om te gaan sporten. Het onderzoek laat echter zien dat er meer voordelen te behalen zijn.

Populairste sporten op een rij

57% van de Nederlandse vrouwen sport, zo blijkt. Ook in andere Europese landen lijkt het aantal vrouwen dat sport ongeveer de helft van de vrouwen te beslaan. De meest populaire sporten? In Europa zijn dit aerobics (38%), fitness (35%) en zwemmen (31%). De Hollandse dames zetten fitness op de eerste plaats (46%), gevolgd door zwemmen en fietsen (beide 17%). Op de 3e plaats zetten zij aerobics (16%) en ten slotte volgt hardlopen (14%).

“Wat de ondervraagde jonge vrouwen het leukst vinden aan sport, zijn de lichamelijke resultaten en het trotse gevoel achteraf. Hun favoriete resultaat is dat ze zich energiek voelen, en de belangrijkste reden om te sporten is hun algemene gezondheid,” legt Marloes Jonker, Europese PR-Manager van Nike, uit.

Sporten voor succes en zelfvertrouwen

Zoals gezegd blijkt ongeveer 75% van de vrouwen zich succesvol te voelen. 41% van de dames heeft het gevoel de wereld te kunnen veroveren, en zowel het zelfvertrouwen (77%) als het gevoel van eigenwaarde (62%) blijkt aanzienlijk beter bij sporten dan bij niet-sportende vrouwen. Maar liefst 85% is trots op wie ze zijn en eenderde van de sportende dames stelt dat sport een cruciale invloed kan hebben op het succes dat zij behalen in hun leven (68%). Ruim tweederde van de sportieve vrouwen zegt in beweging nieuwe mensen te ontmoeten, maar ook helpt het hen omgaan met negatieve gevoelens zoals woede en met stress.

Waarom vrouwen niet sporten

Het overgrote deel van de jonge deelneemsters ziet sport als iets voor zowel mannen als vrouwen, en ongeveer de helft heeft het gevoel dat sportvrouwen te weinig waardering oogsten. Sport is dus niet alleen voor de mannen weggelegd, maar de dames associëren sport soms desondanks wel met mannelijkheid. Vooral vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn bang hun vrouwelijkheid te verliezen als zij sporten. De angst te gespierd te worden speelt vooral onder jonge vrouwen in Italië, Rusland en Turkije. In Engeland zijn de niet-sportende dames vooral bang dat ze door sporten te veel zweten.

Sporten kan enorme positieve voordelen hebben, zo toont dit onderzoek. En dat naast de aanzienlijke lichamelijk voordelen ervan. Naast sport, het stellen van doelen om na te streven en het ondernemen van nieuwe dingen, blijken make-up en het kopen van nieuwe kleding op een 3e plaats te staan. Ook dit geeft meer zelfvertrouwen. Toch krikken de sportieve vrouwen hun zelfvertrouwen liever op door te gaan sporten. Opvallend!

Health.nl

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

2 Responses to “Meer zelfvertrouwen door sporten”