BMI versus vetpercentage meten

BMI-vs-Vetpercentage-meten

Vrijwel iedereen kent de term ‘BMI’ en op internet vind je een ontelbaar aantal websites, waar je zelf je BMI kunt berekenen. Maar op internet is er nog onvoldoende duidelijke informatie over het meten van je vetpercentage. Vroeger moest je hiervoor naar de huisarts of sportschool, maar inmiddels kun je een vetpercentagemeter gemakkelijk zelf aanschaffen en professionals geven aan dat dit heel nauwkeurig werkt.

BMI: Body Mass Index

BMI is de verhouding tussen gewicht en lengte. Het zegt dus niets over jouw lichaamsbouw en houdt ook geen rekening met de activiteiten die je uitvoert.

Vetpercentage

Als het gaat over het vetpercentage, wordt er gekeken naar de verhouding tussen het totale gewicht (botten, spieren, bloed, organen, enzovoorts) en het percentage vet in je lichaam. Dit vetpercentage is vaak van belang als je een dieet volgt, resultaten op de sportschool wilt meten of wilt weten hoe fit je bent. Het kan namelijk zo zijn dat je door het sporten niet afvalt, maar wel fitter wordt. Dit kan komen doordat je meer spieren opbouwt en minder vet hebt. Als je dus kijkt naar het vetpercentage, krijg je een heel concreet beeld dat weinig ruimte voor onduidelijkheid overlaat.

Een vetpercentagemeter aanschaffen

Het spreekt voor zich dat je een veel duidelijkere indruk krijgt als je je vetpercentage meet, omdat deze meting rekening houdt met de vele factoren die je gewicht beïnvloeden. Je kunt voor weinig geld zelf een vetpercentagemeter kopen. Zelfs duurdere weegschalen bevatten inmiddels vaak zo’n meter, waardoor je thuis gemakkelijk jouw vetpercentage kunt berekenen.

Vetpercentage tabel

Beschrijving

Vrouwen

Mannen

Essentieel vet 10-13% 2-5%
Atleten 14-20% 6-13%
Fit 21-24% 14-17%
Acceptabel 25-31% 18-25%
Overgewicht 32%+ 25%+

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over Stop met calorieën tellen, volg het orgasme-dieet!
Meer lezen over Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor ons?
Meer lezen over Zo pak je diabetes aan!
Meer lezen over Wat is obesitas?

Meer informatie:

afvallen
vetpercentage
bmi_of_vetpercentage

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ