De top 4 gezond voedsel voor het slapengaan (voor een wasbord)

Platte buik, meer dan alleen ‘looks’

Je hoort een aantal trainers en goeroes zeggen dat eten voor het slapengaan een absolute afrader is als je af wilt vallen. Je hebt waarschijnlijk zelfs gehoord dat ’s avonds eten juist zorgt dat je aankomt, nog erger!
Het goede nieuws: niet al het voedsel dat je na 7 uur ’s avonds eet, wordt omgezet in buik- en dijvet.

Er zijn zelfs soorten voedsel die ervoor zorgen dat je juist MEER gewicht verliest door hormonale verbeteringen! Het is belangrijk te weten welk voedsel je ’s avonds moet eten en welk voedsel je moet vermijden.

De vuistregel hier is: vermijd koolhydraten, ga liever voor traag verteerbare proteïnen en gezonde vetten. Vezels zijn ook goed, als er maar niet teveel zetmeel of suiker inzit.
De consumptie van koolhydraten zorgt ervoor dat je meer insuline aanmaakt, wat weer tot gevolg heeft dat je minder vet verbrandt. ’s Avonds bouwt je spijsvertering langzaam af, dus is insuline funest voor je vetverbranding. Traag verteerbare proteïnen echter, zijn dat niet.
Die proteïnen zorgen er juist voor dat je aminozuren aanmaakt, die je ’s nachts helpen bij het herstellen van inspanning. Zo houd je de vetverbranding op gang.

Ik raad de volgende dingen aan voor het slapengaan:

1. Proteïnen van wit vlees – Kip en kalkoen zijn goede keuzes als proteïnebronnen, want ze verteren langzaam en veroorzaken slechts zeer kleine hoeveelheden insuline in je lichaam. Ook wordt de aanmaak van het hormoon glucagon versneld, dat helpt bij het verbranden van opgeslagen koolhydraten en vetten. Een dubbel voordeel dus!
Vermalen kip of kalkoen in een bakje in de koelkast is een handige snelle snack: het is altijd beschikbaar als je trek krijgt. Mijn favoriet is om het op te warmen en het met wat sla in een wrap te doen, waar ik dan wat avocado en hete saus bij doe. Een heerlijke manier om je spijsvertering te helpen bij de vetverbranding!
2. Groene groenten – Het zijn misschien geen proteïnen, maar ze bevatten ook nauwelijks calorieën en veel voedingsvezels, waardoor ze goed vullen. Vaak als ik ’s avonds een eetbui heb, neem ik een schaal groenten, waardoor mijn eetlust volledig gestild wordt. Perfect om junkfood te vermijden dus!
3. Amandelen, pecannootjes, walnoten en pistachenoten – Deze notensoorten leveren niet alleen mineralen, vitaminen en antioxidanten, maar ook vezels en gezonde vetten die ervoor zorgen dat je geen ongezonde rommel gaat eten.
4. Een langzaam verterende, koolhydraatarme proteïne-shake – Die neem ik zelf vaak voor ik naar bed ga. Het is een heerlijk toetjesalternatief, omdat het stukken minder suiker bevat, dus is het beter voor je lichaam. Voor gezonde vetten voeg ik meestal wat amandelboter toe.

WAARSCHUWING: Vermijd simpele eiwit-shakes voor het slapen gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat die een nog grotere insulinereactie geven dan wit brood! Probeer deze langzaam werkende mix, die onder andere zorgt voor veel traag verteerbare proteïnen.

Wil je meer tips voor een wasbord?

Volg de Fit4Fee video Challenge, momenteel geheel gratis!

Tags:

About Rachid Tobi

Rachid Tobi is initiatiefnemer en oprichter van in2health. Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 6 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast voor zijn eigen ontwikkeling Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Rachid wilt via deze site graag bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Noten 9x gezond | Granola - maart 22, 2016

    […] Vezels en gezonde vetten […]

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ