Oergondisch bewegen?!

Ontspanning_yoga

Terug naar de natuur is niet langer een kreet die ‘zó 1995’ is of direct beelden oproept van natuurfanaten die in geitenwollen sokken en sandalen genieten van hun kampvuurtje. ‘Oer’  is hip. Zo kiezen veel mensen vandaag de dag voor oervoeding, oftewel: paleolithische voeding. Juist, kreeg je al uitslag van de ‘nieuwe term’ Paleo, dan weet je nu in elk geval waar ’t vandaan komt.

Terug naar een natuurlijk manier van eten is echter helemaal zo’n gek idee niet. Steeds vaker beseffen we immers dat onze moderne voeding helemaal zo voedzaam niet is en in sommige gevallen (direct en/of op de lange termijn) zelfs bijzonder ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid. Eten zoals je voorouders aten, daar is absoluut iets voor te zeggen. Enne, hoe zit dat met bewegen?

Oermens had geen sport nodig

Sport is een moderne uitvinding. De oermens goochelde niet met gewichten, kende geen ‘cardio’ en werkte zich niet in het zweet in een gebouw vol flitsende apparaten. De mens van eeuwen geleden bewoog ondanks dat veel meer dan wij vandaag de dag bewegen. Ze moesten wel!

En wij? Wij moeten niet (hoewel ons lichaam daar anders over denkt!). Wij zitten ontzettend veel, op kantoor of thuis, aan de keukentafel of op de bank. We hangen voor de televisie of zitten achter de computer, in de auto of… Je begrijpt het idee. Willen wij voldoende bewegen, dan denken we veelal direct aan sport. Niet vreemd ook, want het is vaak een intensieve manier van bewegen en daardoor tijdbesparend. Maar wat kunnen wij – moderne mensen – leren van onze voorouders?

Altijd in beweging, dat was voor de oermens vanzelfsprekend

Je kunt je vast een beeld vormen van die eeuwenoude mens. Hij moet op jacht. Geluidloos of vergezeld door wilde kreten die menig schepsel angst aanjagen, gaat hij achter zijn eigen voedsel aan. Soms leeft dat nog, soms niet meer. Zijn vervoersmiddel? Dat is hij zelf!

Maar de oermens moet ook zorgen voor warmte, voor zichzelf en zijn naasten. En wat te denken van alles wat hij als een ware MacGyver in elkaar moet flansen? De oermens moet voor dieren zorgen, eten zoeken en verzamelen. Hij had helemaal geen sportschool nodig.

Dat ons leven vele gemakken kent en er heel anders uitziet, wil echter niet zeggen dat wij dit alles niet meer doen. Nee, wij doen het ook; maar op geheel moderne wijze. En dat vergt heel wat minder inspanning en tijd. Perfect natuurlijk, alleen niet als het aankomt op ons lichaam. Een lijf dat – zo bevestigt ook de wetenschap – simpelweg is gebouwd om in beweging te zijn.

Oermens uithangen

Dat kun jij: oermens spelen. Gewoon een kwestie van woordkeus! Ga dus vooral op jacht naar voedsel (naar de supermarkt) en doe dat te voet of op de fiets. Wandelen is geweldig, tuinieren een perfecte en ontspannen manier om goed in beweging te komen, en kijk eens of je nog meer in en om het huis kunt doen. Zelf, ja! Er zijn zat klusjes, zoals schilderen of koken, die je perfect zelf kunt aanpakken. Dat is echt ‘oer’! Net als de verwarming een tikje lager (als je ‘m aanzet). Heb je ’t koud? Kom in beweging!

Leestip! Work-out @ home

Start nu, met arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:

Ashwyn Schotborg - YourBaseCamp - in2health.nl

Sport4You:

check-groenBlessurevrij

check-groenVeilig vanuit huis

check-groenMet trainingsschema

check-groenGemakkelijk voor ieder niveau (3 niveau’s)

check-groenProgrammaduur 3 maanden, ook daarna onbeperkt toegankelijk

 

Klaar voor het echte werk?
Doe mee, ervaar ons mooiste programma ooit
en creëer het lichaam dat je verdient!

Bronnen:
http://missnatural.nl/
http://www.oergondisch.nl/

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ