Relaxed in beweging, meer vet verbranden

Wandelen, plezierig en gezond

Stress slecht voor je lichaam? Eh, ja! Maar wat te denken van de stress die je lichaam ervaart als jij intensief sport? Dáár hoor je maar weinig mensen over. Toch is het zo. Intensieve training heeft eenzelfde effect op jouw lichaam. Belangrijk om eens goed bij stil te staan, want het begrip ‘stress’ is misschien nog wat abstract. Het is echter niet alleen stress vanwege die deadline of alles wat er op je to-do-lijst staat, het is ook stress door intensieve training, slechte voeding of slecht slapen.

Intensief sporten geeft stressreactie

Wat dit met je lichaam doet? Simpel, het beïnvloedt je zenuwstelsel en een logische reactie van het zenuwstel is alle energie die je tot je beschikking hebt inzetten om af te rekenen met de bron van stress. Beweging is goed voor je, natuurlijk, maar wel als je ’t op de juiste manier doet. Maar ja, geldt dat eigenlijk niet voor alles?

Zomaar iets doen werkt vaak averechts, zo ook als we het hebben over beweging. Het gevolg van die onhandige aanpak (in combinatie met onze westerse manier van eten, werken en leven) is allesbehalve vetverlies! Immers, je lichaam reageert op stress zoals je dat zelf ook zou doen. Het gaat zich beschermen. Ja, logisch! Wil je vet kwijt, dan is het dus cruciaal dat je lichaam weet dat de kust veilig is. Dat klinkt je wellicht wat apart – of onmogelijk – in de oren, dus eh… welke vorm krijgt dit dan in je dagelijks leven? 3 tips!

1 – Doe genoeg, dan doe je genoeg

Overdrijven is een vak, en gut, wat zijn we er goed in! Het is menselijk, om van start te gaan en dan direct ALLES te willen geven. Handig is echter anders. Dat enkele keren per week intensief bewegen absoluut van waarde kan zijn voor je gezondheid, dat is een feit. Maar wist je ook dat die intensieve beweging een seconde of dertig moet voortduren, om vervolgens plaats te maken voor een minuut of twee rustig aan doen? Een stukje lopen, bijvoorbeeld, waarna je opnieuw enkele seconden intensief aan de slag gaat.

Nee, dat dachten we al. En dat is zo zonde, want op deze manier in beweging zijn is veel beter voor je lichaam. Zo voorkom je een stressreactie en ben je lief voor je spijsvertering, dat als gevolg daarvan een groeihormoon gaat afgeven. Het effect? Je verbrandt vet en gaat ouderdom tegen. Hoppa!

2 – Doe rustig aan

Ga aan de wandel en doe dit rustig. Geniet van wat je tegenkomt: mensen, straten, bomen, zand, wolken, zon, regendruppels, dieren, struiken, bloemen, water… Wie zegt dat je altijd als een gek in beweging moet zijn? Gun je lichaam momenten van ontspannen in beweging zijn, want die momenten heeft je lichaam nodig. Het moet zich inspannen, maar ook ontspannen. Het moet herstellen, zoals jij dat soms ook moet; bijvoorbeeld na een drukke dag. Evenwicht is het sleutelwoord!

Trouwens, denk naast snelheid en intensiteit ook eens aan een andere vorm van ontspannen inspanning: yoga. Dit is geweldig voor lichaam en geest, het geeft energie, maakt je fit en houdt je lichaam soepel. Het gevolg? Een betere hormoonbalans, een heldere geest, en… juist; meer vetverlies. Vele vliegen in een klap, toch? Ook meditatie is ontzettend goed voor zowel lichaam als geest. Zo zie je maar, je hoeft niet altijd als een gek door die sportschool te racen. Doe het rustig aan, dan doe je veel meer voor je lichaam en je gezondheid.

3 – Jij hebt geen sportschool nodig

Nee hoor, je kunt overal push-ups, lunges, pull-ups, squats en dergelijke doen. Met dit soort oefeningen train je bovendien je grote spiergroepen en dat heeft effect! Je kunt trouwens overal de trap op- en aflopen (mits er een trap is, uiteraard!) en touwtjespringen. God, wat kun je niet?! De mogelijkheden zijn ontelbaar. Vergeet dus hoe het ‘hoort’, hoe het ‘moet’, waar je het moet doen en wat je erbij nodig hebt. Trek iets aan wat lekker zit en kom ik beweging. Simpel. Vergeet de rest! Doe je ding, op jouw manier.

O, en even terug naar die oefeningen. Vergeet je planks niet. Ze zijn veel beter voor je lichaam dan de buikspieroefeningen die veelal populair zijn, maar je ruggengraat schaden en bovendien niet voor een mooie gespierde buik zorgen. Denk er ook aan dat je geregeld iets nieuws oppakt of in elk geval zorgt voor verandering, anders went je lichaam aan de oefeningen en wordt het effect minimaal. Wees dus creatief en flexibel en zorg voor variatie! Houd het leuk, houd het in beweging. Houd het gezond!

 

Start nu, met arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:

Ashwyn Schotborg - YourBaseCamp - in2health.nl

Sport4You:

check-groenBlessurevrij

check-groenVeilig vanuit huis

check-groenMet trainingsschema

check-groenGemakkelijk voor ieder niveau (3 niveau’s)

check-groenProgrammaduur 3 maanden, ook daarna onbeperkt toegankelijk

 

Klaar voor het echte werk?
Doe mee, ervaar ons mooiste programma ooit
en creëer het lichaam dat je verdient! Power2You

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ