Spierpijn, da’s niet fijn!

Spierpijn, da's niet fijn!

Je hebt net even te veel gegeven met hardlopen of als een gek geklust in je nieuwe huis. Een dag later ben je daar de dupe van, want bewegen is flink pijnlijk. Spierpijn, daar hebben we allemaal weleens mee te maken. Maar wat is het eigenlijk, en wat kun je eraan doen?

Spierpijn door overbelaste spier(bundel)
Verhuizen, klussen of een nieuwe sport beoefenen vraagt heel wat van je lichaam. Ook als je lange tijd niet in beweging bent geweest, ligt spierpijn op de loer. Het is een logisch gevolg van de inzet van je lichaam. Een inspanning die nogal wat vraagt van je lijf. Een dag later steekt de spierpijn de kop op en doe je het als het goed is even rustig aan. Je spieren krijgen zo de tijd en rust om te herstellen en er is niets aan de hand.

Aandoeningen die pijn in een spier(bundel) veroorzaken,
dát is spierpijn.

Het is een verzamelnaam en kan dus gaan over heel uiteenlopende zaken. Bovenstaand voorbeeld is een onschuldige vorm van spierpijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In elk geval krijg je spierpijn meestal een dag tot twee dagen na de inspanning die je lichaam zo op de proef heeft gesteld. Is het geen ernstige aandoening aan je spieren, dan heeft je lijf ongeveer dezelfde tijd nodig om zich te herstellen.

Spierpijn als gevolg van een ontsteking
Soms is er echter meer aan de hand, wat kan blijken uit het feit dat je spierpijn na deze tijd nog altijd niet over is. In zo’n geval kun je beter even naar de dokter gaan, want je aanhoudende klachten kunnen wijzen op een ontsteking. Een gedegen op- en afbouw van je training zijn cruciaal. Zo houd je je spieren gezond.

Een warming-up zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en die doorbloeding zorgt er weer voor dat je spieren genoeg brandstof en zuurstof krijgen om optimaal te functioneren. De cooling-down is een effectieve manier om je training op gezonde wijze af te bouwen en je lichaam langzaam maar zeker weer in een staat van rust terug te brengen. Het maakt dat je doorbloeding op peil blijft en afvalstoffen doeltreffend kunnen worden afgevoerd.

Warming-up en cooling-down belangrijk
als je spierpijn wilt voorkomen.

Met mate bewegen
Niet meer bewegen als je spierpijn hebt, het kan verleidelijk zijn. Toch is het belangrijk dat je op rustige wijze in beweging blijft, want dat stimuleert het herstel van de spieren. Actieve rust wordt dat ook wel genoemd. Naast actieve rust kun je gebaat zijn bij pijnstillers met een ontstekingsremmende werking of een crème of gel die specifiek gericht is op overbelasting van de spieren. Ook warmte kan de pijn verlichten, waardoor hotpacks, een warm bad of een verwarmende crème zeer effectief kunnen zijn.

Op welke manier je de pijn ook verzacht, feit is dat je weefsel tijd en rust nodig heeft om te herstellen. En, een goede conditie kan blessures in veel gevallen voorkomen. Dat is dus iets waaraan je kunt werken, op een rustige manier: in je eigen ritme.

Gebruik je pijnstillers, dan spreekt het voor zich dat de verminderde of verdwenen pijn niet zegt dat je spieren alweer gezond zijn. Pillen of crèmes die de pijn maskeren geven je geen vrijbrief om als een gek te gaan sporten, want uiteindelijk kun je je hiermee ontzettend veel narigheid op de hals halen. Wees dus lief voor je lichaam en gun je spieren de tijd die ze nodig hebben om te herstellen.

 

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ