Sport verhoogt trots en eigenwaarde

hardlopen_bos

10.000 Europese vrouwen tussen de 16 en 30 jaar oud, waaronder zo’n 1.100 Nederlandse dames,  werden door Nike en TNS onder de loep genomen. Wat dit onderzoek laat zien, is dat sport een aanzienlijke positieve impact heeft op zowel trots als eigenwaarde. Natuurlijk is dat veelal niet waarom we gaan sporten, maar het is een mooi bijkomend voordeel!

Succesvol, emotioneel sterker en meer zelfvertrouwen door sport

Het verschil tussen het zelfbeeld van sportende en niet-sportende vrouwen bleek behoorlijk groot. Sportende dames hadden meer zelfvertrouwen en circa 75% had het gevoel succesvol te zijn.  ‘Sporten maakt me emotioneel een sterker persoon,’ gaf driekwart aan.

We gaan meestal sporten vanwege de lichamelijke voordelen; de invloed van sport op onze gezondheid. Dit omvangrijke onderzoek laat echter zien dat er meer voordelen te behalen zijn. Goed nieuws voor wie zich met regelmaat in het zweet werkt.

Welke sporten zijn het populairst?

Iets meer dan de helft van vrouwelijk Nederland blijkt te sporten (57%), ongeveer evenveel als in andere Europese landen. De populairste sporten zijn aerobics, fitness en zwemmen, zo blijkt, met 38%, 35% en 31%. Voor de Hollandse dames staat fitness met 46% op nummer een, zwemmen en fietsen delen met 17% een tweede plaats, en de bronzen plak gaat naar aerobics. Ten slotte volgt hardlopen, waar we minder gek op zijn.

“Wat de ondervraagde jonge vrouwen het leukst vinden aan sport, zijn de lichamelijke resultaten en het trotse gevoel achteraf. Hun favoriete resultaat is dat ze zich energiek voelen, en de belangrijkste reden om te sporten is hun algemene gezondheid,” legt Europese PR-Manager van Nike, Marloes Jonker, uit.

Succes en zelfvertrouwen

Sporten blijkt veel invloed te hebben op het zelfvertrouwen en het gevoel succesvol te zijn. Zoals gezegd, voelt ongeveer 75% van de sportende vrouwen zich succesvol. 41% heeft het gevoel de wereld te kunnen veroveren, en zowel het zelfvertrouwen (77%) als het gevoel van eigenwaarde (62%) neemt door sporten toe. Een prachtige 85% is trots op wie ze zijn en een derde van de dames stelt dat sport een cruciale invloed kan hebben op het succes dat zij behalen in hun leven. Het blijkt een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en het helpt omgaan en afrekenen met zaken als woede en stress.

Redenen om niet te sporten

Sport is iets voor zowel mannen als vrouwen, vindt meerendeel, en sportvrouwen krijgen in hun ogen wat weinig waardering. Toch wordt sport door sommigen wel degelijk geassocieerd met mannelijkheid. De angst om te zweten steekt vooral de kop op bij Engelse dames die afzien van sport. Vrouwen uit Rusland en het Verenigd Koninkrijk geven aan bang te zijn hun vrouwelijkheid te verliezen door te sporten. De angst om te gespierd te worden, ook dat blijkt sommigen ervan te weerhouden. Dit speelt vooral mee bij ondervraagden uit Rusland, Turkije en Italië.

Andere manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen

Naast sport, doelen stellen om na te streven, en nieuwe dingen ondernemen, blijken make-up en het kopen van nieuwe kleding op een 3e plaats te staan. Ook dit geeft meer zelfvertrouwen. Toch krikken de sportieve vrouwen hun zelfvertrouwen liever op door te gaan sporten.

Overweeg je te gaan sporten, dan trekt dit je misschien over de streep: een beetje beweging is namelijk even effectief als intensief sporten. Ja, dat blijkt uit onderzoek. Geweldig, toch? O, en wil je weten waarom met mate bewegen juist extra gezond voor je is? Lees dan dit artikel.

Bron: Health.nl

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ