Verleiding weerstaan? Doe het samen!

Verleiding weerstaan - Doe het samen

Recent onderzoek toont aan dat we in een groep veel beter in staat zijn om verleidingen te weerstaan. Hoe komt dat precies en wat kun jij met die informatie?

De studie

Mensen die deelnamen aan dit onderzoek kregen afbeeldingen voorgeschoteld van doodnormale objecten. Echter, soms werd erbij gezegd dat het object hen toebehoorde of juist een ander. Soms zei men dat het betreffende object voor hen verboden was en dan weer was het verboden voor de hele groep.

Zoals je al voelt aankomen, werd er bekeken wat er tijdens het kijken naar de uiteenlopende afbeeldingen – en het krijgen van de bijbehorende boodschap – in het hoofd van de deelnemers gebeurde. Hierdoor werd duidelijk dat de ‘verboden objecten’ precies hetzelfde werden bekeken als de objecten die zogenaamd van de deelnemers waren. Geheugentests onderzochten of de participanten nog wel wisten welke objecten van hen waren, welke juist niet, en welke verboden waren.

‘Verboden middelen’ trekken onze aandacht

Voedselverleidingen zijn aan de orde van de dag, want dat is waar wij als moderne mensen vooral mee te maken hebben: ongezonde voeding en verboden middelen. “Ons brein geeft verboden objecten dezelfde hoeveelheid aandacht als onze persoonlijke bezittingen,’ legt hoofdonderzoeker aan de University of British Columbia, Grace Truong, uit. Wat ‘verboden’ is, dat zie je dus juist. Het trekt je aandacht, net zoals wanneer iemand aan je spullen zit.

Verleiding weerstaan in groepsverband

Opvallend is dat het weerstaan van dergelijke verleidingen ons beter lijkt af te gaan als het ‘verbod’ geldt voor een groep mensen. “Onze bevindingen geven een verklaring voor hoe ons brein verboden objecten verwerkt en suggereert dat de verleiding weerstaan moeilijker is wanneer alleen jij een verbod hebt,” aldus Todd Handy, eveneens onderzoeker voor deze studie.

Dat je samen soms veel verder komt dan alleen, dat heb je misschien al eens ervaren. Denk bijvoorbeeld aan samen sporten, zoals samen gaan hardlopen, of samen stoppen met roken. Lotgenotengroepen bestaan niet voor niets. Samen kunnen we verleidingen veel beter weerstaan, en dat maakt het leven gemakkelijker en prettiger. Wil je die gebakjes dus laten staan, drie kilo kwijtraken (of twintig!), meer gezonde groenten eten of stoppen met die slaapmutsjes? Doe het samen en de kans dat je slaagt in je voornemen wordt vele malen groter.

Bronnen:
www.scientias.nl
Strength in numbers when resisting forbidden fruit – University of British Colombia

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ