Water drinken verbetert mentale prestaties

Water

Dat water goed voor je is, dat we zelf voor het grootste deel uit water bestaan en dat het lichaam absoluut niet (lang) zonder kan; dat weet je allang. Maar wist je ook dat water je mentale prestaties enorm kan verbeteren? Nee? Lees gauw verder, dan leggen we uit hoe het precies zit.

Niets eten en geen water

Wetenschappers van de University of East London School Psychology onderzochten het verband tussen het drinken van water en mentale prestaties. 34 volwassenen aten en dronken niets vanaf negen uur ’s avonds en de volgende ochtend klopten ze aan bij de onderzoekers en ondergingen ze uiteenlopende testen. Voor aanvang gaf men aan hoeveel dorst ze hadden en twee keer bezochten de deelnemers het laboratorium: de eerste keer kregen ze een granenreep en een fles water, de tweede keer alleen een granenreep.

Invloed van water op hersendelen verantwoordelijk voor ‘dorstsignaal’

“Hard werken en water drinken gaan hand in hand,” legt wetenschapper Caroline Edmonds uit. “Het is al aangetoond door eerdere onderzoeken dat kinderen die hun dorst lessen voor een test tot dertig procent beter presteren. Bij de vrijwilligers van dit onderzoek werd er niet echt een verandering vastgesteld bij complexe mentale testen. We weten wel dat het drinken van water ervoor zorgt dat de hersendelen die het ‘dorstsignaal’ uitzenden weer vrijgegeven worden.”

Invloed van weinig water drinken op mentale prestaties

Als er een object op het computerscherm verschijnt, moet je zo snel op een knop drukken. Dit was de opdracht die de dorstige deelnemers van de onderzoekers meekregen. Hadden deelnemers geen dorst? Dan bleek er ook geen verschil zichtbaar na het drinken van water. Hun reactiesnelheid bleef hetzelfde. Had men wél dorst? Dan maakte water drinken hen veertien procent sneller.

Een positieve invloed van water drinken op andere cognitieve onderzoeken, zoals woorden onthouden, is tijdens dit onderzoek niet aangetroffen.

Bronnen:
Healthylives.nl
Huffingtonpost.com

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ