Anorexia Nervosa; een psychiatrische ziekte

weegschaal_anorexia

Je hoort of leest er bijna dagelijks over: eetstoornissen. Vaak wordt gedacht dat vooral jonge meisjes door de confrontatie met foto’s van magere modellen worden aangezet tot lijnen. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Hoewel de beelden van graatmagere modellen geen representatief beeld geven van het lichaam van een gezonde vrouw, zien sommige vrouwen en meisjes deze beelden wél als ideaalbeeld. Toch zijn het niet deze beelden die aanzetten tot het ontwikkelen van een eetstoornis.

Veel jonge vrouwen en meisjes gaan op een bepaald moment in hun leven op dieet. De meesten stoppen er op een gegeven moment ook weer mee, omdat ze een gezond gewicht bereikt hebben. Slechts één procent van de jonge vrouwen ontwikkelt een eetstoornis, zoals Anorexia Nervosa. Meestal zijn het vrouwen die aan deze ziekte lijden, maar ook mannen kunnen er last van krijgen.

Bij Anorexia Nervosa is er een intense angst om aan te komen. Net als bij Boulimia Nervosa wordt er soms gebraakt of gelaxeerd. Het grote verschil met Boulimia Nervosa is dat er sprake moet zijn van ernstig ondergewicht.

Waarom stopt de een op tijd met lijnen en ‘slaat de ander door’?

Vaak ligt er een gebrekkige zelfwaardering, een gevoel van onzekerheid, aan de ziekte ten grondslag. De persoon zit al niet lekker in zijn vel voordat er met lijnen begonnen wordt. Er ontstaat een ‘vertekend lichaamsbeeld’. De anorexia patiënt ziet zichzelf veel dikker dan hij in werkelijkheid is.

Voor buitenstaanders, denk aan ouders, is dit heel moeilijk te begrijpen. Tegen de patiënt zeggen dat hij absoluut niet dik is, heeft weinig zin; de aanname van te dik zijn is erg hardnekkig. Vaak is de omgeving, vooral als het om jonge patiënten gaat, erg bezorgd. Het is daarom ook belangrijk om hen goed voor te lichten en bij een behandeling te betrekken.

Kenmerken

– Als iemand Anorexia Nervosa heeft, is hij of zij geobsedeerd door eten. De patiënt denkt de hele dag aan eten en telt eindeloos calorieën.
– Patiënten ontzeggen zich steeds meer, worden steeds strenger voor zichzelf. Eten wordt een obsessie. Meestal eten ze eentonig en wordt er een streng patroon gevolgd.
– Men sport overmatig om zoveel mogelijk calorieën te verbranden.

Cijfers

Anorexia Nervosa wordt beschouwd als een zeer ernstige psychiatrische ziekte die lang kan duren. Ongeveer 185.000 mensen zijn op dit moment in behandeling vanwege deze ziekte. Daarnaast is er ook nog een onbekend aantal mensen dat geen hulp zoekt. Het is de psychiatrische ziekte met het hoogste sterftepercentage, vijf tot tien procent overlijdt aan de ziekte. Gelukkig geneest een kleine helft van alle patiënten volledig en is er ook een groep die gedeeltelijk geneest.

Uit onderzoek is gebleken dat cognitieve gedragstherapie (behandeling gericht op de wijze waarop mensen informatie selecteren en verwerken) de beste resultaten geeft.

Bronnen:

http://www.ccgt.nl/cognitief.htm

Tags:

About Anna Roeden

Biografie volgt nog.

Het commentaar vak is gesloten.