Kwart heeft na burn-out nog steeds klachten

Kwart heeft na burn-out nog steeds klachten

Uit onderzoek van de Radbout Universiteit Nijmegen blijkt dat mensen die te maken krijgen met een bun-out ook na hun herstel ernstig belemmerd kunnen worden door bijvoorbeeld vermoeidheid en aandachts- en concentratieproblemen.

Complexe aandachtstaken en switchen tussen taken lastig na burn-out
Routinematige taken werden goed uitgevoerd, maar de meer ingewikkelde aandachtstaken en het switchen tussen uiteenlopende taken bleken meer moeite te vergen. Ook een financiële traktatie in het vooruitzicht had geen of zelfs een negatieve invloed, zo bleek, terwijl gezonde proefpersonen aantoonbaar harder werkten om kans te maken op de beloning. De gedachte dat ‘het toch niet zou lukken’ bleek – net als een gebrek aan motivatie – niet de reden te zijn dat de prestatie van burn-outpatiënten onder de maat bleef, zo ontdekte klinisch psycholoog Arno van Dam.

Driekwart voldoet na 2 jaar niet meer aan diagnose ‘burn-out’
De patiënten kregen allen cognitieve therapie en na twee jaar werden ze opnieuw onderzocht. In die twee jaar was ruim driekwart van de patiënten weer aan het werk gegaan en maar liefst 85 procent voldeed inmiddels niet meer aan de diagnose ‘burn-out’. Toch bleken bepaalde klachten nog altijd niet verholpen te zijn. Zo speelden met name aandacht- en concentratieproblemen een cruciale rol en kampten vele proefpersonen met ernstige vermoeidheidsklachten.

Niet kunnen, iets anders dan niet willen
Van Dam benadrukt het verschil tussen niet willen en niet kunnen. De omgeving – zoals een werkgever – heeft helaas echter lang niet altijd oog voor dit belangrijke verschil en voor de realiteit waarmee burn-outpatiënten zich geconfronteerd zien. “Mensen met een burn-out presteren natuurlijk slechter dan gezonde mensen. Men is nog weleens geneigd te denken dat dit komt omdat deze mensen niet willen, of omdat ze denken dat het toch niet lukt.”

Een ‘structurele toestand’
Hoewel therapie absoluut een belangrijke rol speelt in het herstel, blijkt het cognitief functioneren nog altijd onder het niveau van gezonde proefpersonen te blijven steken. De klachten waarmee burn-outpatiënten te maken hebben zijn zeer serieus en lijken niet in korte tijd verholpen te kunnen worden. Helaas is daar vaak te weinig aandacht voor, constateert ook Van Dam: “Niet overal op de werkvloer is dit doorgedrongen. Werkgevers en arboartsen moeten hier alerter op zijn. Ze moeten er rekening mee houden dat mensen met een burn-out echt cognitief minder kunnen functioneren. Ze moeten er bovendien rekening mee houden dat het lang kan duren voor iemand opknapt.”

 

Bronnen:
Gezondheidsnet
nu.nl
nrc.nl

 

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ