Bewust ontspannen is gezond

Ontspanning

Dankzij ons lichaam kunnen we voelen, ruiken, proeven, zien en ervaren. We zijn hier ongemerkt de hele dag druk mee in de weer. Terwijl het heel gezond is om je te ontspannen en je bewust te zijn van alle dagelijkse inspanningen. Wanneer je je hier bewust van bent, word je je bewust van jezelf. Ontspanningsoefeningen kunnen hierbij goed helpen.

De spanning opzoeken

Ontspanningsoefeningen zijn een handige manier om spanningen in het lichaam op te sporen. Psychologen aan de University of Southern Mississippi ontdekten dat een ontspanningsoefening van een kwartier, de hoeveelheid cortisol (ook wel stresshormoon genoemd) bij gezonde mensen bijna halveert. Door spier voor spier aan te spannen en die vervolgens te ontspannen, creëren we ruimte in ons lichaam.

Evenwicht creëren

Inspanning en ontspanning dienen in evenwicht te zijn, maar het is vaak makkelijker om bewust te gaan sporten dan om vol aandacht te ontspannen. Wanneer we ons iedere dag minimaal vijftien minuten bewust worden van ons lichaam en van de spanningen die aanwezig zijn, worden we ons steeds bewuster van onszelf.

Bewust ontspannen

–      Trek gemakkelijke kleding aan.
–      Ga ergens liggen waar je je prettig voelt.
–      Probeer gedachten los te laten. Duw ze niet weg, maar blijf zoveel mogelijk bij de oefening. Je kunt dit doen door je te concentreren op je ademhalen.

Begin bij je voeten. Voelen ze gespannen aan? Span de spieren in je voeten enkele seconden aan en zeg dan ‘ontspan maar’. Laat de spanning uit je voeten stromen en richt je aandacht op je kuiten. Zit daar nog spanning? Laat het maar los. Ga door naar je knieën en bovenbenen, voel of zich daar nog gespannen spieren bevinden en laat die spanning los. Let op je bekken en buik, zeg tegen jezelf: ‘ontspan maar’. Breng je aandacht naar je borst en schouders. Span je spieren zacht aan en ontspan ze dan. Laat alle spanning wegstromen. Doe hetzelfde met je armen en handen, alle kleine spiertjes. Vergeet je gezicht niet, je mond, je kaken. Trek maar wat gekke gezichten, span alle spieren even aan en laat vervolgens alle spanning uit je gezicht los. Hoe voel je je nu? Zit er ergens nog spanning? Laat het maar los en geniet van dit prettige gevoel.

Geef je lichaam bewust rust. Ons lichaam zorgt goed voor ons, dus laten wij ook goed zijn voor ons lichaam.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.