Drie cruciale stoffen voor ons hart

kiwi_hart_essentieel

Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in onze westerse wereld. Hoewel er natuurlijk altijd sprake kan zijn van erfelijke problemen, lijkt het er toch op dat onze levensstijl daar behoorlijk veel mee te maken heeft. In landen met een ander dieet (zoals Japan) en bij natuurvolkeren komen deze ziekten namelijk een stuk minder voor.

Voor een lekker en actief leven is een gezond hart van groot belang. Iets waar we zelf heel veel aan kunnen doen door bijvoorbeeld niet te roken, gezond te eten, genoeg te bewegen en door stress te vermijden. Al deze factoren kunnen bijdragen aan een gezond leven. Daarnaast kunnen we hart en bloedvaten helpen door te zorgen dat onze voeding voldoende vitamines en mineralen bevat, waaronder vooral kalium, magnesium en vitamine K2.

Kalium is belangrijk omdat het helpt de effecten van natrium (zout) onder controle te houden. Daardoor heeft het een normaliserend effect op onze bloeddruk. Omdat ons huidige voedingspatroon ervoor gezorgd heeft dat de meeste mensen veel meer natrium binnenkrijgen dan vroeger, zouden we dus ook meer kaliumrijke groenten en fruit moeten eten. Dit mineraal is bovendien essentieel voor de groei en de spiervorming. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het aderverkalking en trombose kan tegengaan en de kans op hartritmestoornissen verkleint. We halen het kalium dat we nodig hebben vooral uit: rauwe groenten, fruit, aardappelen en brood.

De beste bronnen van magnesium zijn: cacao, graanproducten, groene groenten, noten, zuivel, peulvruchten en garnalen. Magnesium is vooral belangrijk als het aankomt op de hartspier, maar in ons lichaam vervult het nog veel meer belangrijke rollen. Zo speelt het een rol bij botontwikkeling, de overdracht van de zenuwimpulsen en de spierfunctie. Er is ook aangetoond dat een magnesiumtekort meespeelt bij versnelde cel- en weefselveroudering, verhoging van de bloeddruk en diverse hart- en vaatziekten.

Vitamine K bestaat in twee verschillende vormen – K1 is van plantaardige herkomst en is vooral aanwezig in groene bladgroenten, algen en plantaardige oliën. Deze vitamine is voornamelijk betrokken bij de bloedstolling. Maar belangrijker voor de hartfunctie is vitamine K2. Deze vitamine wordt geproduceerd door bacteriën en is in kleine hoeveelheden aanwezig in: vlees, eieren en gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas, kwark en yoghurt. Onder invloed van K2 worden bepaalde eiwitten geactiveerd die calcium opnemen vanuit de wand van de bloedvaten, zodat aderverkalking en osteoporose¹ wordt voorkomen en mogelijk zelfs verholpen.

Allemaal heel goede redenen om ons eigen voedingspatroon (weer) eens onder de loep te nemen en zo nodig wat aan te passen!

Uw voedingspatroon?

Bent u benieuwd of uw voedselpatroon voldoet aan de ideale balans of wilt u graag weten wat u precies binnenkrijgt? Maak dan nu gebruik van onze vernieuwde en zeer innovatieve voedingsmeter!

 

¹ Osteoporose betekent letterlijk ‘poreus bot’. Het is een aandoening waarbij het bot langzaam steeds meer botmineralen verliest, vooral kalk. Hierdoor wordt het botweefsel steeds minder sterk.

Referenties:

  • Folia Orthica, jaargang 2010, editie mei
  • Kapoor R, Kapoor J.R. Blood pressure reduction with potassium supplementation J. Am. Coll. Cardiol., 2009;53(13):1164
  • Appel L.J., Giles T.D., Black H.R. et al, ASH Position Paper: Dietary approaches to lower blood pressure, J. Clin. Hypertens. (Greenwich), 2009;11(7):358-68
  • Houston M.C., Harper K.J., Potassium, magnesium and calcium; their role in both the cause and treatment of hypertension, J. Clin. Hypertens. (Greenwich) 2008;10(7 Suppl.2):3-11
  • Schurgers L.J. et al. Vitamin K containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7 Am. Hemat. Society: Blood 2007 Volume 10; 8: 3279-3283

Tags:

About a.vandenboom

Alexandra is een ervaren, allround tekstschrijver die na haar studie Vertaalwetenschappen en bijna twintig jaar als management assistant en PA gewerkt te hebben voor zichzelf begonnen is. Zij vertaalt, corrigeert, schrijft, is stemacteur, werkt als voice-over en geeft bijles. Voor In2health vertaalt Alexandra moeiteloos complexe wetenschappelijke onderzoeken naar duidelijke, leesbare artikelen. Meer weten over Alexandra? Bezoek haar website: http://www.textalex.nl

Het commentaar vak is gesloten.