Hoe verminder je stress? Geen gemaar!

laptop savonds

Het is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je moet je af en toe ontspannen. Vaak zetten we onszelf onbewust onder immense druk. Die stress kan vaak worden beheerst, dus maak je geen zorgen meer en maak een frisse start.

Je denkt dat jouw leven te hectisch is om je stress te verminderen? Hier is het antwoord op al jouw smoesjes:

Maar… ik heb een druk werkleven. Volgens een onderzoek uit 2007 werkt de gemiddelde werknemer één extra dag aan overwerk per week. Het lijkt misschien dat je veel gedaan krijgt, maar die resultaten wegen niet op tegen de mentale en fysieke inspanningen die je ervoor levert. Probeer minder tegelijk te doen, maar blijf voor die promotie gaan.

Maar… ik heb ruzie met mijn partner. Laat je leven niet geleefd worden door een ander! Liefde wordt niet voor niets een oorlog genoemd, het is niet gemakkelijk om een gezonde relatie te onderhouden. Maar je moet je niet zoveel zorgen maken over elk klein onenigheidje. Als de ruzie niet uit elke vorm van proportie is gerukt, en je hem nog steeds ervaart als belangrijke stressbron, is het voor jullie allebei tijd om even af te koelen. Uiteindelijk komt het goed – misschien niet op de manier die jij wilt, maar wel op de juiste manier.

Maar… de rekeningen stapelen zich maar op. Geldzaken zijn één van de grootste stressbronnen. Focus jezelf op wat je wél hebt, in plaats van op datgene wat je niet hebt. Laat geld niet je leven overnemen. Probeer je rekeningen zo vaak mogelijk op tijd te betalen, en geef geen geld uit aan dingen die je niet nodig hebt.

Maar… ik ben ziek. Waarschijnlijk werkt dit andersom: stress kan leiden tot verhoogde vatbaarheid voor bijvoorbeeld de griep. Het is een onbewust excuus om je eens te ontspannen, of om gezonder te gaan leven. Wanneer je ziek bent, vertelt je lichaam dat je rust nodig hebt, dus neem die dan ook.

Maar… mijn dieet helpt mij niet af te vallen. Regel 1: ga niet op “dieet”. Verander liever geleidelijk je levensstijl. Als je ineens 1.000 calorieën per dag minder binnenkrijgt, luidt je lichaam de noodklok. Daardoor krijg je ineens enorm veel zin in suiker en vetten. Je wilt permanent  gewicht verliezen, niet tijdelijk. Uiteindelijk zal je succes boeken. Probeer ondertussen wat yoga, om je lichaam en geest wat te kalmeren.

Maar… ik heb familieproblemen. Iedereen krijgt met obstakels te maken in het leven. Hoe we die obstakels aanpakken en interpreteren, is wat ons vormt tot wie en wat we zijn. Natuurlijk mag je je bezig houden met serieuze zaken. Maar stress over familieproblemen kan zorgen voor een scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken, van slechte fysieke gezondheid tot woede- en vertrouwensproblemen. Je kunt je gal spuwen bij je vrienden, maar zorg ervoor dat je problemen niet je gezondheid aantasten. Er is nog steeds genoeg om wél blij over te zijn, dus ben daar ook blij mee. Je krijgt nooit meer op je pad dan je aankunt, dus leer van je stress. En vooral: ontspan je eens.

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ