Positief woordgebruik maakt gelukkiger

Moeder kind blij

Een negatieve woordkeuze is schadelijker voor de gezondheid dan het eten van een vette hamburger, stelt de Britse therapeute Annie Cape. Wil je gelukkiger zijn? Wees dan alert op de woorden die je gebruikt en de negatieve gedachten die hieraan ten grondslag liggen. Dit is hard nodig, want uit onderzoek blijkt dat we dagelijks zo’n 36 negatieve gedachten hebben. Deze zelfvernietigende gedachten hebben invloed op ons woordgebruik én op onze gezondheid.

Waarom heb jij altijd pech of lukt het je maar niet om gelukkig te zijn? Waarom trek je vaak de voor jou verkeerde personen aan of lukt het je niet je dromen te verwezenlijken? Let op je woordkeuze en je begrijpt hoe dit komt, stelt de Britse therapeute. “Wanneer je ontspannen bent, kun je negatieve gedachten vervangen door positieve. Het is enkel wanneer de gedachten en taal van mensen reflecteren wat ze willen, dat ze hun dromen kunnen bereiken.”

De invloed van negatief woordgebruik

Annie Cape is al tien jaar werkzaam als therapeut en beweert dat woorden ontzettend veel zeggen over je persoonlijkheid. Overtuigingen, lichamelijke symptomen en diepe angsten komen middels woorden aan de oppervlakte en de gedachten die hierin een cruciale rol spelen, komen veelal voort uit een negatieve ervaring uit de jeugd. Vaak zijn we deze herinnering eigenlijk allang vergeten, stelt Cape, maar de zelfvernietigende invloed is er niet minder om. Negatieve gedachten en woorden hebben heel veel invloed. Volgens Annie Cape hangen zelfverachtend taalgebruik en bijvoorbeeld gewichtsproblemen nauw met elkaar samen. Negatieve gedachten komen uiteindelijk aan de oppervlakte door lichamelijke symptomen, zoals een hoge bloeddruk, stress en ziekten.

Negativiteit omzetten naar positieve woordkeuze

Positieve gedachten zorgen ervoor dat er serotonine  en endorfine (moleculen die worden gebruikt voor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen) vrijkomen in het lichaam, waardoor je je ontspannen en gelukkig voelt. Het is dus van groot belang dat we alert zijn op onze gedachten en de woorden die we, vaak onbewust, gebruiken. Herhalingen, maar ook beweringen die een uiting zijn van angstige, kritische of negatieve gedachten kun je langzaam gaan vervangen door positieve termen. Moedig jezelf aan, luister naar wat je zegt en stop wanneer je merkt dat je weer op een negatieve manier spreekt.

Kies voor andere woorden en prijs jezelf ook voor deze alertheid. Dit is veel fijner, dan jezelf kwalijk nemen dat je even terugviel in het zo vaak gebruikte negatieve patroon. Wees dus lief voor jezelf, want het vraagt een grote dosis volharding en lef om een gewoonte als deze te doorbreken. “Ademhalingsoefeningen, visualisatie, of denken aan je favoriete plek kunnen helpen. Als negatieve gedachten opduiken, kun je bijvoorbeeld ook herinneringen aan je favoriete vakantie ophalen of je favoriete liedje aanzetten”, stelt Cape.

Bron:

Stichting Happy News

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.