Slechte nachtrust door lezen via laptop, computer en iPad

laptop savonds

Lezen voordat je gaat slapen, kan ervoor zorgen dat je sneller inslaapt. Dat is uiteraard een goede zaak! Lezen middels een computer, iPad of laptop is echter een ander verhaal. Het blauwe licht dat deze beeldschermen uitstralen remt de productie van melatonine.

Het hormoon melatonine zet ons lichaam onder andere aan tot slapen, waardoor het inslapen – onder invloed van dit blauwe licht – logischerwijs vertraagt. Het gevolg: Een slechte nachtrust. Het is daarom raadzaam circa dertig tot zestig minuten voor het slapengaan, geen gebruik meer te maken van een computer, iPad of laptop.

E-readers hebben geen negatieve invloed op nachtrust

Je kunt dus een boek uit de boekenkast grijpen en op die manier nog iets lezen, maar ook E-readers (als de Sony Reader, de Kindle en BeBook) hebben geen negatief effect op het inslapen. Deze kun je voor het slapengaan dus gewoon gebruiken om nog iets te lezen. De reden hiervoor is vrij eenvoudig: E-readers werken met electronisch papier en stralen dus helemaal geen licht uit.

De computer “leesvriendelijk” maken

Wie ’s avonds toch nog iets wil lezen, via laptop of computer, kan de kleuren op het computerscherm heel gemakkelijk met sneltoetsen omkeren. Zo lees je witte tekens op een zwarte achtergrond, in plaats van zwarte tekens op de bekende witte achtergrond. Het schakelen is simpel: Als je gebruik maakt van Windows druk je tegelijkertijd op de volgende sneltoetsen “Shift”, “Alt” en “PrintScreen”. Bij de Mac: “Ctrl”, “Alt”, “Apple”, “8”. Wanneer je de kleuren weer in hun oorspronkelijke staat wilt wijzigen, druk je nogmaals tegelijkertijd dezelfde sneltoetsen in.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.