Stille ontsteking door ‘gewoon’ leven en eten

hoofdpijn

Oxidatieve stress, daar heb je vast weleens van gehoord. Het is een gevolg van vrije radicalen in je lichaam, die ontstaan terwijl jij eet en leeft. Antioxidanten beschermen je, zolang je lichaam nog over een gezonde voorraad beschikt. Raakt die voorraad uitgeput, dan neemt de oxidatieve stress toe en daarmee kunnen onstekingen in je lichaam ontstaan: soms ongemerkt.

Oxidatieve stress en stille ontstekingen

Ontstekingen en oxidatieve stress gaan hand in hand en die ontstekingen kunnen maanden – zelfs jaren! – ongezien hun gang gaan. Oxidatieve stress ligt daaraan ten grondslag en ontstaat wanneer vrije radicalen de overhand krijgen. Dit gebeurt door ‘gewoon’ te leven en eten. Het gevolg is dat weefsels beschadigd raken. Dit ‘gewone’ leven en eten, zouden we beter kunnen omschrijven als: een manier van eten en leven die we als gewoon zijn gaan zien. Tja, wat is immers ‘gewoon’?

Gezond is onze consumptiemaatschappij in elk geval niet en dat uit zich in welvaartsziekten en zaken als… deze stille ontsteking. Ontzettend veel mensen kampen vandaag de dag met ongemakkelijke of ronduit nare gewrichtsonstekingen. Stille ontstekingen, die (vooralsnog) ongezien aan het werk zijn in je lichaam.

Dat ons huidige eetpatroon een absoluter boosdoener is, zeker met het oog op geraffineerde suikers en de nare gevolgen daarvan, daarover schreven we eerder al. Veroudering en ziekten doort suiker. Wellicht interessant voor je! (Zeker als je ook dit artikel even leest, dat ingaat op het idee dat diabetes te voorkomen en zelfs te genezen is!)

Oxidatieve stress en stille ontsteking: duivelse tweeling

Neurowetenschapper James Joseph noemt deze stille onsteking het duivelse tweelingbroertje van oxidatieve overbelasting. “Waar je de één vindt, vind je ook de ander,” stelt hij, maar helaas is de gluiperige ontsteking lastig te lokaliseren. Bovendien voert het demonische plannetjes niet slechts uit op een plek in je lichaam. Een stille ontsteking beïnvloedt het hele lichaam. Het kan ontstaan bij ernstig overgewicht, om maar iets te noemen. Dat zorgt voor overbelasting, waardoor het vetweefsel de klos kan zijn. Vergis je echter niet: je hele lichaam heeft er last van.

Dr. Barry Sears, Gezondheidsjurist en voorzitter van de Inflammation Research Foundation: “Stille ontsteking blijft, anders dan de klassieke ontsteking, onder de waarneembare pijngrens. Het gevolg is dat niets wordt ondernomen om het te stoppen, zodat het jaren kan aanhouden.”

Waar het allemaal begint

Het vetweefsel, daar begint alle narigheid mee, maar dat is niet waar het ophoudt. Van ziekte is wellicht nog geen sprake, maar dat wil niet zeggen dat die niet bezig is zich te ontwikkelen. Het is mogelijk dat je jaren met een stille ontsteking loopt. De gevolgen, die kunnen zich pas veel later openbaren; bijvoorbeeld in de vorm van een ernstige ziekte.

In het zogenaamde ‘mesenchym’ – oftewel, het embryonale bindweefsel – begint het allemaal. Dit weefsel zit in je gehele lichaam en is dus ontzettend groot. Hierin bevinden zich al je lymfvaten, zenuwen en bloedvaten. Slecht nieuws dus, voor de rest van je lichaam.

Wat je eet speelt een cruciale rol

Ongezonde voeding en voedingstekorten, het speelt een sleutelrol in het ontstaan van stille onstekingen. Het is daarom belangrijk dat je minder slechte koolhydraten en linolzuur binnenkrijgt. Van linolzuur werd lange tijd gezegd dat het gezondheidsbevorderende eigenschappen bezat, maar dit werd later teruggedraaid. Het bevordert juist ontstekingen, zo bleek, om maar eens iets te noemen. Neem in plaats van linolzuur dus liever extra vierge olijfolie, want dat bevat – net als omega-3-vetzuren, EPA en DHA – het ontstekingsremmende oleocanthals. Ten slotte: wil je kiezen voor gezonde suikers (ja, die bestaan én zijn cruciaal voor je gezondheid), lees dan dit artikel.

Bronnen:
Newsweek Magazine, augustus 2005: 26-28
Joint Bone Spine 2005; 72:110
Nutraceuticals World Magazine; mei 2005: 38-45
J Am Coll Cardiol 2005; 46(6): 1112-3
Am J Clin Nutr 2002; 75(3):492-8
Fit met voiding, nummer 6, jaargang 20, 2012

Leestip!
Gewrichten en voeding
Gert E. Schuitemaker

 

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ