Kanker nu ook besmettelijk?

Ontstaan bij dieren

Er is een kankervorm ontdekt die net als AIDS overdraagbaar en dus besmettelijk is. De Tazmanian devil wordt door deze vorm van kanker met uitsterven dreigt. Dit dier komt alleen in Tasmanie voor. Maar er zijn ook honden wereldwijd ontdekt, die ditzelfde soort kanker met zich mee dragen.

Deze kankervorm is via het bloed en seksueel overdraagbaar. Het weet het immuumsysteem van een (nog) niet besmet dier te omzeilen en verder te leven en uit te breiden in het weefsel van het nieuwe dier. Onderzoekers hebben dit aangetoond, toen bleek dat het DNA van de tumor totaal verschilde met het DNA van het gestorven dier.

Kanker ook voor mensen besmettelijk?

Er is in Amerika tevens onderzoek gedaan bij mensen. In dit onderzoek is gekeken of levende kankercellen via een injectienaald over te dragen zijn. Er werd gekeken of de kankercellen zich in het niet besmette lichaam verder konden uitbreiden.

In de meeste gevallen was dit niet het geval… Bij een enkeling echter wel, waarbij geconstateerd werd dat het immuumsysteem van deze proefpersoon al erg slecht was. Hieruit valt te concluderen dat een slecht of zwak immuumsysteem vatbaarder is voor kanker dan een gezond immuumsysteem.

Meer weten?

Bekijk dan de 13 minuten durende presentatie, waarbij een wetenschapper haar onderzoek uitlegt op TED, via onderstaande koppeling:
als je een sterke maag hebt

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YtRg24T2tFc]

 

Heb jij een mening of opmerking hierover? Laat het dan hieronder of op Facebook weten.

 

Gerelateerde artikelen:

Gezond voedingspatroon voorkomt ziekte

Meeste Nederlanders onterecht tevreden over gezondheid?

Veroudering en ziekten door suiker

Broccoli en spruitjes tegen kanker?

Zo zorg je voor een sterk immuunsysteem

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ