Diabetes voorkomen met vitaminen

fruit of medicijnen

We weten allemaal dat vitaminen belangrijk zijn. Maar niet iedereen weet waar ze nu precies voor staan en wat ze doen. Eén van de belangrijke eigenschappen van vitaminen is dat ze een belangrijke rol spelen in het voorkomen van diabetes, zo blijkt uit onderzoek. Om welke vitaminen het gaat en wat het effect van deze vitaminen is, heeft In2health voor je op een rij gezet.

Magnesium

De kans op diabetes lijkt kleiner bij een hoge inname van magnesium. Onderzoekers van de University of North Carolina denken dat dit te maken heeft met de invloed van magnesium op ontstekingsreacties en op de insulinegevoeligheid. Het onderzoek nam maar liefst twintig jaar tijd in beslag en in deze tijd werd duidelijk dat personen met de hoogste magnesiuminname het laagste risico op diabetes hadden. 20% van de personen die dagelijks veel magnesium innamen, hadden 47% minder kans op diabetes dan personen die weinig of geen magnesium innamen. Een hogere concentratie magnesium leidde daarnaast ook tot een aanzienlijk lagere concentratie onstekingsreacties in het lichaam en een grotere insulinegevoeligheid.

Vitamine C

Oudere diabetespatiënten hebben veel baat bij een aanvulling van vitamine C op hun dagelijkse voeding. Dit blijkt de concentraties van de antioxidant glutathion en vitamine C namelijk te verhogen. Tevens zorgt aanvulling met vitamine C ervoor dat de hoeveelheid vitamine E in het LDL-cholesterol stijgt en dit is belangrijk voor de algehele gezondheid van het lichaam.

Vitamine D

Uit onderzoek in de Third National Health and Nutrition Examination Survey in de Verenigde Staten is gebleken dat de kans op ‘ouderdomsdiabetes’ kleiner is als de hoeveelheid vitamine D in het bloed hoger is dan normaal. Overigens is spierpijn een veelvoorkomende klacht bij diabetici die cholesterolverlagende medicatie gebruiken. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat deze bijwerking te maken heeft met een tekort aan vitamine D in het bloed. Door aanvulling kan deze bijwerking dus verholpen worden en dat is goed nieuws voor wie niet om de cholesterolverlagende statines (cholesterolverlagende medicamenten) heen kan.

 Middels vitamine K diabetes voorkomen

Een hoge dosis vitamine K helpt diabetes type-2 voorkomen, dat blijkt uit onderzoek van de gegevens van 38.094 Nederlandse mannen en vrouwen. Voor het eerst is er een verband aangetoond tussen de vitamine K-inname en de kans op diabetes. Onduidelijk is nog hóe de vitamine het risico precies verlaagt. Vermoed wordt dat de afname van ontstekingen (door de vitamine K) tot een betere werking van de insuline leidt. Het verband tussen diabetes en vitamine K zal nog onderzocht worden.

Chroom

Ook een aanvulling van chroom lijkt effectief voor mensen die lijden aan diabetes. Het is namelijk goed mogelijk dat chroom een gunstig effect heeft op de vetstofwisseling in de spier- en vetweefsels. Uit onderzoek blijkt dat chroom er mogelijk voor zorgt dat de vetten in de spiercellen afnemen en de insulinegevoeligheid van de weefsels toeneemt.

Er zijn dus mogelijkheden om te proberen diabetes te helpen voorkomen, maar doorlopend onderzoek brengt nieuwe vragen aan de oppervlakte en bieden geen statische informatie. Onderzoek blijft noodzakelijk en heel belangrijk in het behandelen en voorkomen van diabetes.

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over: Uitleg Magnesium
Meer lezen over: Uitleg Vitamine C
Meer lezen over: Uitleg Vitamine D
Meer lezen over: Uitleg Vitamine K
Meer lezen over: Uitleg Chroom

Meer lezen over Elke dag een kwartiertje zon? Of vitamine D!

Bron:

Calcium, vitamin D and dairy intake in relation to type 2 diabetes risk in a Japanese cohort (NCBI)
Effects of vitamin C supplementation on antioxidants and lipid peroxidation markers in elderly subjects with type 2 diabetes (NCBI)
Dietary phylloquinone and menaquinones intakes and risk of type 2 diabetes (NCBI)
Characterization of the metabolic and physiologic response to chromium supplementation in subjects with type 2 diabetes mellitus (NCBI)
Magnesium intake in relation to systemic inflammation, insulin resistance, and the incidence of diabetes (NCBI)

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.