Zo pak je diabetes aan!

Diabetes fit

Verbeter je leefstijl zonder (of naast) medicatie

Het verbeteren van je leefstijl kan evenveel effect hebben op diabetes als medicatie, zo bleek uit onderzoek. Voor mensen die zich op het randje van net wel of net geen diabetes bevinden, is dit zeer waardevolle informatie. Zowel door medicatie als door het wijzigen van de leefstijl kan de kans op diabetes met maar liefst vijftig procent afnemen.

Diëtist Lous Stalenhoef zit al veertig jaar in het vak en zij vindt het jammer dat huisartsen vaak (te) snel naar geneesmiddelen grijpen. Andere mogelijkheden om diabetes te voorkomen zijn er namelijk voldoende, maar patiënten moeten hiervan wel op de hoogte zijn.

Onderzoek naar effect walnoten

Walnoten zijn heel gezond. Onderzoek van de Yale University School of Medicine, toonde aan dat dagelijks walnoten eten een gunstige invloed heeft op het hart en de bloedvaten van mensen met suikerziekte. Tevens leverde dit een stijging van de nuchtere glucosespiegel op en een daling van de cholesterolspiegel.

Kaneel en warm bad zorgen voor lagere bloedsuikerspiegel

Kaneel blijkt ook iets te kunnen betekenen voor mensen die lijden aan diabetes, want uit onderzoek blijkt dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Kruiden worden al eeuwen gebruikt om eten meer smaak te geven én als natuurlijke medicijnen. Kaneel in de voeding levert na het nuttigen van de maaltijd dan ook een lagere bloedsuikerspiegel op dan wanneer géén kaneel wordt gebruikt.

Uit ander onderzoek is naar voren gekomen dat een warm bad een positieve invloed heeft op mensen met diabetes, omdat dit de bloedsuikerspiegel verbetert. Er zijn volgens de onderzoekers wel twee belangrijke zaken waar men rekening mee dient te houden: diabetespatiënten die het gevoel in de voeten kwijt zijn, moeten uiteraard zeer voorzichtig zijn, en te heet water vergroot de kans op verwondingen van de huid.

Thee doet kans op diabetes afnemen

Resultaten uit een onderzoek onder 1040 personen tussen de 65 en 100 jaar, toont aan dat het risico om op latere leeftijd diabetes te krijgen lager is bij mensen die veel thee drinken. In 98% van de gevallen ging het om groene of zwarte thee. De grote hoeveelheid thee zorgt, zo blijkt, voor een lagere bloedglucosespiegel. Berekend werd dat je al zeventig procent minder kans op suikerziekte hebt als je één tot twee kopjes thee per dag drinkt en dit staat los van geslacht, leeftijd, lichaamsgewicht, roken, voedingsgewoonten en dergelijke. Drink af en toe dus een heerlijk kopje thee en je verkleint tegelijkertijd het risico op diabetes.

Veel bewegen

Bewegen is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat de mens gemaakt is om te bewegen. Dit geldt niet minder ook voor suikerpatiënten, zo stelt een Amerikaans onderzoek. Beweging is namelijk de enige manier om het vet dat zich tussen de organen in de buikholte bevindt (visceraal vet) kwijt te raken en juist dit vet is de oorzaak van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en een verhoogd cholesterol. Wijzigingen in de voeding, zoals men gedurende dit onderzoek aanbracht, verminderden het viscerale vetpercentage pas als er ook bewogen werd. Dat beweging noodzakelijk is en écht het verschil maakt, blijkt dus wederom uit dit onderzoek.

Fructose gevaarlijker dan glucose

Lang werd gedacht dat glucose de boosdoener was voor een toename van visceraal vet, maar uit onderzoek is nu gebleken dat niet glucose maar fructose hier verantwoordelijk voor is. Het vet rond de organen nam maar liefst twee keer zoveel toe als in de controlegroep waar gebruik werd gemaakt van glucose. Tevens was het LDL-cholesterol in deze groep veertien procent hoger dan in de andere groep én verminderde de insulinegevoeligheid met circa zeventien procent. Juist dit visceraal vet speelt een grote rol bij diabetes en de uitkomst van dit onderzoek is dan ook zeer belangrijk voor het voorkomen van diabetes en het algehele welzijn.

Voedingsvezels versterken immunsysteem

De kans op het ontwikkelen van auto-immuunziekten, waaronder astma, artritis en ook diabetes type-1, kan worden verkleind door vezelrijke voeding. Australische wetenschappers ontdekten dat voedingsvezels niet alleen een gunstig effect hebben op de stoelgang, maar tevens het immuunsysteem versterken. De vatbaarheid voor dergelijke ziekten neemt hierdoor af.

Amerikaans onderzoek bevestigt dit en toont tevens aan dat voedingsvezels in combinatie met minder suiker het risico op diabetes kunnen verminderen. Uit het onderzoek blijkt dat de glucosetolerantie, insulineafgifte en de insulinegevoeligheid verbeteren dankzij de vezels en een verminderde hoeveelheid suiker. Meer voedingsvezels blijken daarnaast een positief effect te hebben op zowel BMI als hoeveelheid buikvet.

Antioxidanten verminderen kans op diabetes

Onderzoekers stelden een voedingssupplement vol antioxidanten samen, dat veroudering kan tegengaan. Oxidatieve stress is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van veroudering en bijbehorende zaken als hart- en vaatziekten, maar ook diabetes. Het supplement was samengesteld uit foliumzuur, knoflook, gember, ginkgo biloba, groenethee-extraxt, magnesium, melatonine, kalium, levertraan, lijnzaadolie, bètacaroteen en de vitaminen B1, C, D en E. Tevens bevatte het supplement een lage dosis acetylsalicylzuur; een stof die bloedklontering tegengaat. Niet alleen nam de activiteit toe, maar tevens werd een positief effect ontdekt op de activiteit van de energiecentrales in de lichaamscellen (de zogenaamde ‘mitochondriën’) en de productie van chemische stoffen in de hersenen die noodzakelijk zijn voor de voortbeweging.

Ook uit ander onderzoek blijkt dat antioxidanten de glucosespiegel verbeteren en diabetes op die manier kunnen helpen voorkomen.

Diabetes zelf aanpakken

Er zijn, naast de reguliere medicatie om diabetes te behandelen, vele opties. Zeker voor mensen die zich op het randje van diabetes bevinden, is het belangrijk op de hoogte te zijn van deze mogelijkheden. Soms zijn de oplossingen zo eenvoudig, dat we ze gek genoeg over het hoofd zien. Diabetes is echter in veel gevallen te voorkomen. Het lezen van deze voorbeelden is een eerste stap in het besef dat je iets kunt doen om diabetes te voorkomen. Alle beetjes helpen en je kunt vandaag al een begin maken.

Bron:

The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance
Reduction in risk factors for type 2 diabetes mellitus in response to a low-sugar, high-fiber dietary intervention in overweight Latino adolescents
Effects of walnut consumption on endothelial function in type 2 diabetic subjects: a randomized controlled crossover trial
Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans
Long-term tea intake is associated with reduced prevalence of (type 2) diabetes mellitus among elderly people from Mediterranean islands: MEDIS epidemiological study
Exercise Is Required for Visceral Fat Loss in Postmenopausal Women with Type 2 Diabetes
Dietary amelioration of locomotor, neurotransmitter and mitochondrial aging
Regulation of inflammatory responses by gut microbiota and chemoattractant receptor GPR43

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.