Minder stress, sneller zwanger

Minder stress, sneller zwanger

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zwanger worden langer kan duren wanneer een vrouw onderhevig is aan stress. Experts aan de Oxford University hebben de hoeveelheid stresshormonen bekeken en kwamen tot de ontdekking dat bij vrouwen met de meeste stress, de kans op zwangerschap significant kleiner is.

Al eerder zijn stress en onvruchtbaarheid met elkaar in verband gebracht, maar wetenschappelijk bewijs dat deze bevinding onderbouwd was tot op heden moeilijk te vinden. Onderzoekers volgden 274 gezonde vrouwen tussen de 18 en 40 jaar die zwanger probeerden te worden.

Onderzoek naar stresshormoon

Leeftijd, roken, overgewicht en alcohol zijn factoren die bekend staan om hun effect op een zwangerschap. Over de effecten van stress is minder bekend. Gedurende het onderzoek zijn er twee soorten stresshormonen via het speeksel onderzocht: adrenaline (dat verantwoordelijk is voor de vecht- of vluchtreactie) en cortisol, het hormoon dat in verband wordt gebracht met chronische stress. Vrouwen met de grootste hoeveelheid alpha-amylase, wat een indicatie van het stressniveau geeft, hadden twaalf procent minder kans om tijdens hun vruchtbare dagen zwanger te worden. In onderzoek naar het hormoon cortisol werden geen verschillen gevonden.

Ontspannen zwanger raken

Dr. Cecilia Pyper (van de National Perinatal Epidemiology Unit, Oxford) zegt dat middels het onderzoek geprobeerd is meer te begrijpen van de factoren die van invloed kunnen zijn op de zwangerschap bij een gezonde vrouw. De uitkomst van het onderzoek bevestigt het idee dat stellen met minder stress sneller zwanger raken. “In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om op zoek te gaan naar manieren om te ontspannen, zoals counselling of technieken als yoga of meditatie,” stelt Dr. Pyper. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Eunice Kennedy Shriver National Institute for Child Health and Human Development in Amerika.

Tips

Wat kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap? Een goede start maak je met gezonde voeding, (extra) foliumzuur en zo weinig mogelijk stress. Stoppen met roken is uiteraard zeer raadzaam. Daarnaast is het verstandig om alcohol te vermijden, op z’n minst vijf porties fruit en groente per dag te eten en met regelmaat te bewegen.

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over Bewust ontspannen is gezond
Meer lezen over Multidisciplinaire behandeling goed voor zwangere vrouwen

 

Bron:

BBC News Health ‘High stress delays pregnancy’
BBC News ‘Pre-conception diet tips ignored’

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.