Als mijn kind maar gelukkig is!

kind gelukkig

5 belangrijke dingen die je je kinderen mee wilt geven…

Iedere ouder wil graag dat zijn kind gezond is én gelukkig. Over hoe een kind dat stadium bereikt en dat gelukkige gevoel en gezonde leven behoudt, verschillen veel ouders van mening. Wat daarachter schuilgaat? De diepe ambitie het kind voor te bereiden op het leven. Een aantal facetten zijn onmisbaar in het vervullen van die uitdagende taak.

Een voorbeeld zijn

Wat je een kind ook wilt bijbrengen, het is van cruciaal belang dat je te allen tijde het goede voorbeeld geeft. Alle professionals op dit gebied zijn het hier over eens en dat is niet vreemd. Waarom zouden je kinderen iets van je aannemen, als je het zelf niet op die manier doet? Zorgen dat je boodschap in overeenstemming is met je eigen gedrag en manier van spreken is dus noodzakelijk.

Emotionele woordenschat

Gevoelens zijn soms verwarrend en vaak ook heel ingewikkeld. Leer je kinderen dat ze over hun gevoelens mogen praten, hoe ‘stom’ dat soms ook lijkt. Het uiten van gevoelens is ontzettend belangrijk en de mogelijkheid deze verwarrende gevoelens te kunnen delen, maakt dat het kind zich tevens niet alleen voelt met zijn gevoelens en gedachten.

Zelfvertrouwen

Beschikken over een gezonde dosis zelfvertrouwen in onmisbaar. Soms kan een kind iets niet of twijfelt het aan zijn of haar eigen kunnen. Dat is heel menselijk en het is aan de ouder hier goed mee om te gaan. Het kind wegsturen met de ogenschijnlijk positieve boodschap ‘ja, maar dat kun je best!’ werkt meestal niet helemaal. De twijfel erkennen is een betere optie, om tevens duidelijk te maken dat je niet alles kunt en ook niet alles hoeft te kunnen. Zelfvertrouwen maakt niet dat je onfeilbaar bent, maar het maakt je sterk genoeg om overeind te krabbelen als je gevallen bent.

Sociaal sterk

Doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen zijn belangrijk in het aangaan en behouden van sociale contacten en daarmee ook vriendschappen. Afhaken na een meningsverschil maakt dat vriendschappen niet lang stand zullen houden en dit maakt geen enkel kind gelukkig. Een compromis sluiten is soms nodig, evenals het vinden van oplossingen en het toegeven van een fout. Als een kind hiertoe in staat is, zal het gemakkelijker vrienden maken en beter in staat zijn tot het behouden van vriendschappen en het ontwikkelen van een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Passie

Iedereen heeft soms iets nodig om in te verdwijnen en je in uit te kunnen leven. De één danst en de ander zingt. Sommige mensen lezen, schrijven of kijken films. Kinderen bakken koekjes, gaan op toneel, voetbal, ballet of doen iets heel anders. Het is belangrijk dat een kind zich gesteund voelt en de tijd en ruimte krijgt om te ontdekken wat hem of haar gelukkig maakt. Het is aan de ouder om het kind de ruimte en mogelijkheden te geven, zodat zij zelf kunnen gaan ontdekken waarvoor zij werkelijk passie hebben.

Bronnen:

Richard Layard & Judy Dunn: A good childhood, searching for values in a competitive age.

Terri Apter: The confident child

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ