Kleintjes aan de groente: gevecht of peulenschil?

Groente en fruit veredeling

Hoe krijg je als ouder je kinderen aan de groente? Door te begrijpen waarom kinderen in beginsel niet dol zijn op groente, door hen te laten wennen aan de verschillende groentesmaken én je in te leven in hun belevingswereld. Zo hoeft het eten van groente geen gevecht meer te zijn. En wordt het misschien zelfs leuk …

Waarom lusten de meeste kinderen geen groente?

Lust jouw spruit ook geen spruiten? Dat komt bijvoorbeeld doordat bij onze kleintjes de smaakpapillen niet alleen op de tong liggen, maar in hun hele mond én in de keel. Daarom is eten voor hen een heel andere ervaring als voor ‘grote mensen’. Ook zeggen bittere en zure smaken de kleintjes onbewust dat dit voedsel riskant is. Hun alarmbellen gaan rinkelen … een overlevingsmechanisme dat al eeuwen oud is. Want wat vroeger zuur of bitter was, was vaak giftig. Daarnaast hebben onze kleintjes minder controle over het voedsel in hun mond dan wij dat hebben. Geen wonder dus dat jouw kleine niet moet denken aan een paar hapjes spruiten.

Hoe leer je kinderen groente eten?

-Geef zelf het goede voorbeeld, want kinderen doen vaak hun ouders na. Eet groente!
-Combineer bittere groente met zoete groente of fruit, zoals banaan.
-Doe extra groente in sauzen, zoals in de spaghettisaus.
-Maak of koop groentesap. Tegenwoordig is dat er ook voor kinderen.
-Bekijk met je kind plaatjes van groente en laat het ze benoemen. Want wat kinderen kennen, eten ze sneller.
-En tot slot: geef ze groentes die ze fijn vinden om te eten. Veel kinderen vinden krokante groente lekkerder. Probeer het eens uit.

Lekkere groenterecepten voor kids …

Het geheim zit hem erin groente met een zoete smaak aan je kind voor te schotelen. Meng bijvoorbeeld worteltjes met appelmoes en gekookte aardappelen. Combineer doperwten met rijst en gebakken banaan. Kook spruitjes een paar minuten en roerbak deze dan met stukjes gesneden abrikozen uit blik. Zo wennen ze langzaam aan de nieuwe smaken.

Overige tips

Wacht niet tot je kind te moe is om te eten. Begin de maaltijd met een paar happen groente; niet eerst drinken of een boterham, want dan zitten ze al vol. En overweeg het boek ‘Keetsmakelijk’ aan te schaffen van Laura Emmelkamp en Scato van Opstall. Een heel leuk 240 pagina’s tellend gezinsboek met foto’s, 77 vrolijke recepten, verhaaltjes en een pond gezond verstand.

Meer informatie over dit boek:

Kindjes aan de groenten Keet Smakelijk door Laura Emmelkamp & Scato van Opstall
Uitgeverij: Keetsmakelijk
240 pagina’s
4 zeer positieve reviews
ISBN: 9789081439619
v.a. € 21,- via Bol.com

Een andere Tip van In2health, is deze speelse, informatieve site voor kinderen: Dat ziet er lekker uit!

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ