Middelen tegen psoriasis

Eczeem en Psoriasis

Het plaatselijk toepassen van de vitamine B12 is één van de veelbelovende middelen tegen eczeem en psoriasis. Dit is een belangrijk inzicht, omdat het serieuze alternatieven biedt bij de behandeling van deze huidaandoeningen.

Psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidziekte. Kenmerken van de ziekte zijn: huidschilfers, jeuk, rode plekken en soms pijn. Dit wordt veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag, ten gevolge van de ontsteking in de huid.

Psoriasis ontstaat als het immuunsysteem van het lichaam verkeerde signalen naar de huid zendt, waardoor de huid zes tot negen keer sneller dan normaal cellen aanmaakt. De groeicyclus van huidcellen duurt normaal gesproken 25 tot 30 dagen, bij psoriasispatiënten duurt dit slechts vier tot zes dagen.

Zalf met vitamine D als behandeling van psoriasis

Onderzoek aan de Universiteit van Michigan toont aan dat een zalf met een hoge dosis vitamine D3 (becocalcidiol) de symptomen en intensiteit van psoriasis kan verlichten. De zalf werd tevens als veilig beoordeeld en goed verdagen door de patiënten. Deze van vitamine D3 afgeleide middelen zijn al verkrijgbaar, als de zalf Daivonex® en bijvoorbeeld Silkis®.

Zalf van vitamine D en hormonen

Een combinatie van vitamine D en cortisosteroïden (hormonen) blijkt ook effectief. Cortisosteroïden zijn eigenlijk een chemische variant van de lichaamseigen bijnierschorshormoon. De stof onderdrukt uiteenlopende reacties bij ontstekingen. Lokale behandeling middels een combinatie van vitamine D en cortisosteroïden werkt snel en maakt één keer per dag smeren voldoende. Het remt de verhoogde celaanmaak en hiermee tevens de ontstekingsreactie van de huid. Voor de hoofdhuid, het gezicht en huidplooien is deze zalf niet geschikt. Echter, sinds 2009 is de zalf met vitamine D en corticosteroïden ook verkrijgbaar op gelbasis. Deze zalf is speciaal voor de (behaarde) hoofdhuid ontwikkeld.

 

Lees ook: Middelen tegen eczeem- en psoriasisklachten

 

Bron:

The National Center for Biotechnology Information Januchowski R. Evaluation of topical vitamin B(12) for the treatment of childhood eczema. J Altern Complement Med 2009; 15(4):387-9

Ortho Europe Door MW.IR. K. IDEMA, DR. J. KAMSTEEG

Congres van de American Academy of Dermatology. New York, juli 2004

Helfrich YR,Kang S et al.Topical becocalcidol for the treatment of psoriasis vulgaris:a randomised, placebo controlled double-blind, multicenter study.Br J Dermatol 2007; 157(2):369-74

Kring Apotheek

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

One Response to “Middelen tegen psoriasis”