Alternatieve opties voor gebruik Ritalin

Pillen_of_Vitaminen

Het gebruik van het medicijn Ritalin is in vijf jaar tijd bijna verveertigvoudigd, terwijl dit omstreden middel ernstige bijwerkingen heeft en voornamelijk wordt toegepast in de behandeling van de gedragsstoornis ADHD bij heel jonge kinderen. Wat maakt Ritalin zo omstreden en hoe is het mogelijk dat juist zulke jonge kinderen behandeld worden met een middel dat hetzelfde effect op de hersenen heeft als de drugs amfetamine en cocaïne?

 

Ritalin wordt vaak als dé oplossing gezien voor het bedaren van een hyperactief kind, maar op die manier wordt één middel beschouwd als ‘geschikt voor ieder kind’. Elk regulier medicijn kent bijwerkingen, maar de bijwerkingen van Ritalin zouden we zeer ernstig kunnen noemen. Het blijft noodzakelijk dat er andere opties onderzocht worden voor de behandeling van drukke kinderen of kinderen met ADHD en gelukkig zijn er inmiddels ook al vele alternatieve therapieën ontwikkeld.

Wat is Ritalin?

Ritalin is een medicijn. De farmacologische eigenschappen lijken op die van de drug cocaïne. Ritalin heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en verhoogt het vermogen tot concentratie. Hierdoor raken overactieve mensen minder snel afgeleid, waardoor men rustiger wordt.

De bijwerkingen van Ritalin

Ritalin vermindert de eetlust, is zeer verslavend en kan hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, misselijkheid en slaapproblemen veroorzaken. Op lange termijn kan het middel eetlustproblemen, een groeiachterstand en vermagering tot gevolg hebben. Men kan last krijgen van diarree, hartkloppingen, nervositeit, stemmingswisselingen en een droge mond. Dit zijn symptomen die bijvoorbeeld de drugs speed en cocaïne ook veroorzaken. Ritalin verhoogt de kans op hartritmestoornissen, herseninfarcten én het verhoogt de bloeddruk. Psychische bijwerkingen als gevolg van het gebruik van Ritalin mogen ook niet onderschat worden. Epilepsie, depressie, psychose, emotionele onevenwichtigheid, vijandigheid en verwarring zijn slechts een paar van de symptomen die men kan ervaren door het gebruik van Ritalin.

De bijwerkingen moeten zeer serieus worden genomen. Dit omstreden middel zou een laatste optie moeten zijn, vooral bij kinderen. Tevens wordt uit steeds meer onderzoek duidelijk dat behandeling van ADHD met medicijnen niet effectiever is dan behandeling middels gedragstherapie.

Alternatief Ritalin

Er wordt steeds meer duidelijk over alternatieve opties voor de behandeling van drukke kinderen of kinderen die lijden aan ADHD. Overigens is ADHD geen ziekte, maar een gedragsstoornis. Gedragstherapie blijkt daarom ook heel waardevol te zijn, bij behandeling van ADHD. Zowel leraren als ouders van het kind zouden getraind moeten worden in gedragstherapie, waardoor het kind zijn woede leert te beheersen, leert om te gaan met problemen en situaties positiever gaat ervaren. Het proces vergt tijd en inspanning, maar de effecten van gedragstherapie blijken groot en het gebruik van Ritalin kan daarmee vermeden worden.

Ook specifieke diëten, natuurlijke middelen, bepaalde supplementen of behandelmethoden zoals Neurofeedback zijn mogelijkheden. Veel symptomen die zichtbaar zijn bij kinderen met ADHD, komen overeen met symptomen die kunnen ontstaan wanneer iemand een tekort aan essentiële vetzuren heeft. Steeds meer onderzoeken bevestigen dat een abnormale stofwisseling van de vetzuren inderdaad voorkomt bij kinderen met ADHD. Toch blijft nader onderzoek noodzakelijk.

* Neurofeedback is een behandelmethode voor de hersenen, waarbij iemand kan leren om controle te krijgen over zijn hersengolven.

Voor- en nadelen

De voordelen van deze alternatieve behandelingen spreken voor zich en de nadelen komen vooral aan op tijd, inzet en doorzettingsvermogen; voornamelijk van de ouders. Niet alle alternatieve behandelingen en/of hun uiteindelijke succes, zijn reeds wetenschappelijk bewezen. Alternatieve behandelingen hebben echter geen bijwerkingen en kunnen geschikt zijn voor kinderen van elke leeftijd.

Meer lezen?:

Barbara SimonsohnRitalin is de oplossing niet… door Barbara Simonsohn

Uitgeverij: Akasha
256 Pagina’s
1 Zeer goede review
ISBN: 9789460150081
€ 19,90 via Bol.com

Bron:

Leerwiki.nl: De risico’s van het gebruik van Ritalin bij kinderen
Depers.nl: Tien jaar Ritalin geen reden voor een feestje
Wikipedia: Methylfenidaat
Ergogenics: ritalin
Jellinek.nl: vraag en antwoord
Neurofeedback

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ