Het Low GI-dieet – bewust kiezen voor gezonde voeding

Groente en fruit veredeling

Het Low GI-dieet is waanzinnig populair, onder andere in Engeland, Australië en Amerika. Dat is ook niet vreemd, want het tellen van calorieën behoort hiermee eindelijk tot het verleden. Maar wat houdt GI en GL precies in? Wat maakt het Low GI-dieet echt anders dan andere diëten, en hoe breng je het in de praktijk? In2health heeft het voor je op een rij gezet!

Wat is de GI?

De Glychemische Index heeft alles te maken met het effect van koolhydraten op je bloedglucosespiegel. Hebben koolhydraten een hoge GI, dan worden ze snel afgeboken en komt de glucose dus snel in het bloed terecht. Koolhydraten die langzaam worden afgebroken, en waarvan de glucose dus ook langzamer in de bloedbaan terechtkomt, hebben een lage Glychemische Index. Het gevolg hiervan is dat je langer een verzadigd gevoel heb, minder snel de behoefte hebt om iets te eten én het zorgt voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel.

GI en de bloedsuikerspiegel

In 1980 werd de GI geintroduceerd, door David J. Jenkins en collega’s. Zij onderzochten welke soorten voedsel het meest geschikt waren voor mensen met diabetes. Chocolade of pizza is bijvoorbeeld erg lekker en je krijgt er snel energie van, maar de bloedsuikerspiegel stijgt en daalt hierdoor heel snel. Dit kan honger en zelfs hyperglycemie tot gevolg hebben. Hyperglycemie is een hele hoge bloedsuikerspiegel, die gepaard gaat met symptomen die niet altijd eenvoudig te herkennen zijn. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere: erge dorst, vaak plassen, misselijkheid of zelfs overgeven, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Koolhydraten met een hoge GI bevinden zich onder andere in:

– witte rijst
– patat
– frisdranken
– witbood
– cornflakes
– druivensuiker

Koolhydraten met een lage GI zitten onder andere in:

– groenten
– fruit
– melk
– pasta
– peulvruchten

Wat houdt GL in?

Verwant aan de Glychemische Index is de Glychemische Load. Die heeft niet alleen te maken met de GI, maar ook met de totale hoeveelheid koolhydraten (per portie). Twee uiteenlopende onderzoeken hebben aangetoond dat de kans op diabetes en hartinfarcten, vooral bij vrouwen met overgewicht, stijgt overeenkomstig met de GL van de genuttigde maaltijden. De Glychemische Lading wordt bekeken aan de hand van gemiddelde porties. Men kijkt naar het gewicht daarvan, het aantal koolhydraten én de GI-waarde. Eet je meer, dan neemt de GL dus eveneens toe.

Het Low GI-dieet

Rick Gallop is de bedenker van het Low GI-dieet en gaat verder dan het verdelen van producten in een hoge of lage categorie. Het Low GI-dieet maakt namelijk onderscheid tussen drie kleuren en dus drie categorieën.

Groen: Voedingsmiddelen met een GI-waarde onder de 50.

Deze producten zijn te allen tijde toegestaan.

– komkommer
– bijna alle fruitsoorten
– sla
– tomaten
– broccoli
– paprika
– champignons
– volkoren pasta
– pinda’s

Geel: Producten met een GI tussen de 50 en 70.

Deze producten mag je met mate eten.

– volkorenbrood
– ananas
– zilvervliesrijst
– roggebrood
– pizza met kaas
– witbrood
– muesli
– popcorn

Rood: Voedingsmiddelen met een GI van 70 of hoger.

Deze producten kun je beter niet eten.

– gebakken aardappels
– aardappelpuree
– stokbrood
– cornflakes
– patat
– donuts

Invloed van de bereiding op GI-waarde

Zou je producten zomaar indelen op kleur, dan is dat nog vrij eenvoudig. Het Low GI-dieet gaat echter nog een klein stapje verder, want de bereiding is van invloed op de GI-waarde. Die waarde verandert als je voedingsmiddelen kookt of bakt. Uiteraard geldt hetzelfde voor het gebruik van een dressing of saus. Eet je echter aardappels, maar sprenkel je daar wat azijn overheen, dan kun je ook aardappels elke dag eten. Het is dus belangrijk dat je je hierin verdiept, want aardappelen bevatten bijvoorbeeld weinig calorieën maar hebben (zonder gebruik van azijn) wél een hoge GI-waarde.

Kiezen voor het Low GI-dieet

Voedingsdeskundige van het Voedingscentrum, Paticia Schutte, stelt dat het Low GI-dieet in essentie simpelweg naadloos aansluit op reeds bekende opvattingen over gezond eten. De meesten soorten groenten en fruit mogen onbeperkt gegeten worden, evenals volkoren graanproducten e.d.

Als je het de moeite waard vindt om je echt goed in je voeding te verdiepen, is het Low GI-dieet zeker de moeite waard. Het is gezond, calorieën tellen hoeft niet meer en extreem is het dieet ook niet. Je hoeft als gezin nooit meer aparte maaltijden te nuttigen, dus je kunt voortaan weer gezellig samen van het eten genieten. Ten slotte is het natuurlijk een mooie bijkomstigheid, dat dit dieet je nog bewuster maakt van wat je eet en hoe je de maaltijd klaarmaakt. Aandacht voor het gehele plaatje, zo zouden we het Low GI-dieet wellicht nog het beste kunnen omschrijven.

 

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over: Wat zijn voedingsvezels?
Meer lezen over: Wat zijn koolhydraten?
Column Heleen Schellevis: Waarom zijn vezels nou zo gezond voor mensen?

Meer weten over langzame koolhydraten? Bekijk ons Recepten e-book: Hierin staat, welke voedingsmiddelen gezonde koolhydraten bevatten, waarom dit gezonde koolhydraten zijn en tevens 25 gemakkelijke gezonde koolhydraat recepten.

 

Bronnen:
Low GI-dieet – eet vooral goede koolhydraten
De Glychemische Index
Informatie van het Voedingscentrum over de GI

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

3 Responses to “Het Low GI-dieet – bewust kiezen voor gezonde voeding”