Niet rokende meerokers dupe van rokers

Mee roken

Roken is een grote aanslag op de gezondheid van de roker, maar ook op die van de meeroker. Voor velen bekend, maar rokers zelf verwijzen graag naar die enkele stug rokende opa die honderd jaar is geworden. Over degenen die door roken of meeroken vroegtijdig overlijden, hoor je ze niet.

Rokers schaden behalve hun eigen gezondheid ook de gezondheid van niet-rokende meerokers. Dit feit wordt nog wel eens gebagatelliseerd. Baby’s, kinderen en volwassenen die rook inademen, lopen daardoor ook gezondheidsrisico’s. Ook benadelen vrouwen die roken tijdens de zwangerschap de gezondheid van hun kind.

Neem nooit die eerste sigaret

Heb je nog nooit gerookt? Begin er dan niet aan. Dan hoef je later ook geen moeite te doen om ermee te stoppen. De rokers van nu hebben ooit gedacht dat stoppen een ‘makkie’ zou zijn, maar dit valt vaak vies tegen. Er niet aan beginnen bespaart je veel moeite, geld én je blijft langer gezond. Kijk bijvoorbeeld maar eens goed naar rokers die de leeftijd van dertig gepasseerd zijn. Waarschijnlijk kun je aan hun huid zien dat zij roken en schat je ze ouder dan ze in werkelijkheid zijn. (Ook schoonheid gaat op in rook…)

De feiten liegen er niet om: één op de drie rokende mannen overlijdt voor zijn zeventigste, van de niet-rokers één op de zes. Bij de vrouwen gaat het om één op de vijf rooksters voor hun zeventigste en één op de acht niet rooksters.

Stoppen

De meeste rokers kost het meer moeite dan ze verwachten om de sigaret voorgoed vaarwel te zeggen. Een kwestie van wilskracht? Mogelijk, maar het gaat ook om de juiste aanpak en de omstandigheden waaronder je van plan bent te stoppen. Waarom zou je daar geen advies over inwinnen? Dat doe je toch ook wanneer je gaat schilderen, behangen of sporten? Het is een heel goed idee om dit ook te doen voordat je de zoveelste ‘laatste’ sigaret op de grond uittrapt. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker. Op www.stivoro.nl vind je een schat aan informatie en adviezen die je kunnen helpen je rookverslaving de baas te worden.

Tip voor geanimeerde verjaardagsdiscussie

Wil je op een feest waar rokers zijn een geanimeerde discussie losmaken? Begin dan met de stelling dat het toch te zot voor woorden is dat supermarkten producten met sporen van kankerverwekkende stoffen uit de schappen halen en vernietigen, maar wel aan de kassa sigaretten blijven verkopen.

Wil je meer weten over (mee-)roken en risico’s op bepaalde aandoeningen, kijk dan op:

Kwf kankerbestrijding
Astmafonds
Hartstichting
Stivoro

Tags:

About Karel van Koppen

Karel van Koppen is een enthousiaste, veelzijdige en creatieve duizendpoot. Hij schrijft, doet PR, organiseert en maakt toneel. Hij is amateur-acteur en heeft stukken geproduceerd, geregisseerd en geschreven. (zie Catalogus Toneeluitgeverij Vink). Karel heeft ruim twintig jaar ervaring als hoofd Pers/PR bij KWF Kankerbestrijding. Voor een nadere kennismaking kun je kijken op www.vankoppenproducties.nl, Twitter, Facebook of LinkedIn, maar je kunt hem ook tegenkomen in een schouwburg, bij de Nederlandse Opera of racefietsend in het voor hem onvolprezen Rivierenland.

Het commentaar vak is gesloten.