Nieuwe inzichten in samenstelling van darmflora

stoelgang_voeding_darmproblemen

‘De darmflora (microbiota) van de mens is te verdelen in verschillende types’, zo kopte het april nummer van Nature onlangs. Nieuwsgierig als ik ben heb ik mij hier op gestort. Ik vond een aantal interessante ontwikkelingen die ik je niet wil onthouden, maar voor ik hier verder op in ga eerst iets meer over onze darmflora.

In onze darmen leven vele soorten bacteriën die een grote invloed op onze gezondheid hebben. Het zijn micro-organismen die in de volksmond ook wel “goede darmbacteriën” worden genoemd. Ze helpen ons bij de vertering van voedsel en ze zorgen er, in samenwerking met ons immuunsysteem, voor dat “slechte bacteriën” minder kans krijgen om ons ziek te maken. De samenstelling van onze darmflora verandert voortdurend, bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica of het eten van te weinig vezels. Maar uit wat voor bacteriën bestaat onze darmflora nu eigenlijk?

De grootste groep zijn de Lactobacillus (die van de bekende yoghurtdrankjes), maar daarnaast bestaan er ook soorten als Bacteroïdes en Prevotella. Allemaal hebben ze hun eigen taken en gezamenlijk zorgen ze er mede voor dat wij gezond blijven.

 

3 type darmflora samenstellingen

Wetenschappers hebben recent aangetoond dat de samenstelling van onze darmflora onder te verdelen is in 3 grote groepen, de zogenaamde ‘Enterotypes’. Deze types zijn samengesteld uit verschillende soorten bacteriën die elkaar in evenwicht houden. De types hebben echter ook verschillende eigenschappen. Zo maakt type 1 meer biotine (vitamine H of vitamine B8), riboflavine (vitamine B2) en panthoteenzuur (vitamine B5) wat dus positieve gevolgen heeft voor de vitaminestatus van deze mensen. Type 2 maakt weer meer thiamine (vitamine B1) en foliumzuur (vroeger vitamine B11 genoemd). Opvallend is dat enterotype 3 geen invloed heeft op de aanmaak van vitamines. Dit type heeft invloed op de opbouw van rode bloedcellen en speelt dus een belangrijke rol bij het transport van zuurstof.

Welk type iemand is heeft niets te maken met etnische afkomst, geslacht, leeftijd of de body mass index (BMI). Dit ontkracht ook meteen de (hardnekkige) gedachte dat het hebben van ernstig overgewicht (obesitas) samenhangt met de aanwezigheid van Bacteroïdes in de darm.

 

Maar wat heeft dit alles voor gevolgen voor ons?

De verschillende samenstellingen van de darmflora zijn van invloed op de vertering van het voedsel dat wij eten. Mensen met een type 1 flora kunnen bijvoorbeeld beter koolhydraten verteren. Deze kennis kan enorm helpen bij bijvoorbeeld het opstellen van een dieet, omdat deze mensen meer koolhydraten dan eiwitten in hun voeding nodig hebben.

Naar verwachting zullen de producenten van voedingssupplementen hier ook verder mee aan de slag gaan, omdat de verschillende types een andere samenstelling van hun vitaminesupplement nodig hebben. Op dit moment is het nog lastig om goed te bepalen wat voor type iemand is, maar er bestaan ontlastingsonderzoeken (fecesonderzoek) die hier meer duidelijkheid over kunnen geven. Deze onderzoeken kunt u laten doen via een natuurgeneeskundig therapeut.

 

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over: Probiotica.
Meer lezen over: Darmproblemen en voeding.
Meer lezen over: Waarom voedingsvezels.
Meer lezen over: Voeding en vermoeidheid.

 

Referenties

Arumugam, M., Raes, J., et al. Enterotypes of the human gut microbiome. Nature (2011)

Ley, R. E., Turnbaugh, P. J., Klein, S & Gordon, J. I. Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. Nature 444, 1022-1023 (2006)

Palmer, C., Bik, E. M., Digiulio, D.B., Relman, D.A. & Brown, P.O. Development of the human infant intestinal microbiota. PLoS Biol. 5, e177 (2007)

Tags:

About Cindy de Waard

Cindy studeert Biomedische wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Fytotherapie (Opleiding CAM) aan de hogeschool van Saxion Next. Om de reguliere - en complementaire geneeskunde met elkaar te verbinden zet zij zich in om meer kennis en begrip tussen beide disciplines te kweken. Haar interesses liggen met name bij kruidengeneeskunde, voeding en coaching.

Het commentaar vak is gesloten.