Menstruatieklachten bestrijden op natuurlijk wijze en zonder hormonen

Tijd van de maand

 

Een vrouw komt niet onder haar menstruatieperiode uit. Elke maand opnieuw ondervindt zij de gevolgen van deze maandelijkse periode met ongemakken als hoofdpijn, vermoeidheid, buikpijn en irritatie. Een oplossing is het slikken van de hormonale anticonceptiepil, maar er zijn gelukkig ook meer natuurlijke opties. Voeding kan hierin bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen.

 

Teunisbloemolie en Kuisboom verlichten menstruatieklachten

Het is wetenschappelijk aangetoond dat teunisbloemolie de ongemakken rondom de menstruatie helpt bestrijden, als dit gedurende de tweede helft van de cyclus wordt ingenomen. Deze olie bevat namelijk essentiële vetzuren, zoals gammalinoleenzuur (GLA).

Ook het kruid Agnus Castus, oftewel Kuisboom, kan volgens wetenschappelijk onderzoek hoofdpijn, irritatie, gevoelige borsten en stemmingswisselingen verminderen. Deze effecten komen vermoedelijk voort uit de concentratie ‘prolactine’, die het kruid reguleert. Tijdens de zwangerschap zorgt dit hormoon voor het stimuleren van de melkproductie, maar vrouwen die niet zwanger zijn kunnen door dit hormoon te maken krijgen met pijnlijke borsten. Agnus Castus blijkt deze klacht aanzienlijk te verlichten.

Het effect van kalium & magnesium

Gespannen en pijnlijke borsten zijn veelvoorkomende en nare ongemakken, waar vele vrouwen rondom de menstruatie mee te maken hebben. Dit kan echter duiden op een kaliumtekort. Het eten van bananen en groenten kunnen deze klacht verlichten en het matigen van koffiegebruik kan ook een belangrijke rol spelen.

Tevens is in een onderzoek onder vrouwen, die veel ongemakken ervaren tijdens de menstruatie, een kleinere hoeveelheid magnesium in het bloed aangetroffen. Het is dus mogelijk dat magnesiumtekort een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van kwalen die tijdens de menstruatie een grote rol spelen.

Onderzoek naar invloed calcium en vitamine D

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat calcium en vitamine D bijdragen aan het bestrijden en verlichten van deze symptomen. Zo namen vermoeidheids- en depressiegevoelens onder de onderzochte personen aanzienlijk af.

De natuur biedt oplossingen voor het premenstrueel syndroom

Het moge duidelijk zijn dat vrouwen niet alleen op de pil zijn aangewezen om ongemakken te verlichten. De natuur biedt vele mogelijkheden die zeer effectief zijn gebleken. Symptomen die in verband worden gebracht met de menstruatie, kunnen op natuurlijke manier verlicht worden en dat zonder de hormonale invloeden van de anticonceptiepil.

Bron:

1. Clin Drug Investig 2007; 27:51-8
2. Arct Intern Med 2005; 165(11):1246-52
3. Tanwain J Obstet Gynecol 2009; 48(2):l24-9
4. BMJ. 2001 Jan 20; 322(7279):134-7

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.