Master Your Mind: Deel 1 van 3

  De rol van emoties op ons (ongezonde) gedrag

  Emoties spelen een essentiële rol in ons leven, en hoewel er discussie bestaat over wat een emotie nu precies is, zegt de volgende bekende definitie eigenlijk alles: Een emotie is een persoonlijk en subjectief gevoel.

  We hebben er allemaal mee te maken, en positieve emoties versterken je. Letterlijk, want ze gaan gepaard met positieve hormonen. Daarom is het belangrijk dat je je zo vaak mogelijk goed voelt. Dat is niet alleen heel prettig, maar ook heel gezond! Doorgaans zijn we helaas beter in ons slecht voelen en dit heeft eveneens een verstrekkende invloed op onze lichaam en geest.

  Gewetensvraag:

  Heb jij regelmatig last van negatieve emoties? Welke vooral?

  Omdat we ons graag goed voelen, willen we snel van die negatieve emoties af. Meestal werken we hier echter niet aan door aan de slag te gaan met de emoties zelf, maar gebruiken we alcohol, snacks of bijvoorbeeld gamen of tv kijken, om de pijn te verzachten/vergeten. Dit doen we niet omdat dat zo graag willen, maar omdat we (nog) niet beter weten. Helaas werkt de quick fix maar even en komt het de gezondheid niet ten goede.

  Gewetensvraag:

  Op welke manier probeer jij negatieve emoties te ontvluchten?

  Heb je grip op je emoties, dan heb je grip op je leven en dus op je gezondheid! Het is een domino-effect dat je perfect in je voordeel kunt laten werken. Het gaat immers niet om wat je in het leven voor je voeten geworpen krijgt, maar om hoe je hiermee omgaat. Dát maakt alle verschil.

  FEIT: 90 tot 95% van ons gedrag is onbewust.
  Gelukkig kun je leren hoe je dat onbewuste, automatische gedrag kunt managen.
  Zo heb jij de touwtjes in handen. Dat is wel zo prettig.

  1. Het ‘probleemgedrag’

  1a.

  Waaruit bestaat het gedrag dat je wilt veranderen? Wat wil je niet meer doen?

  1b.

  Wat is de positieve intentie achter dit gedrag? Wat levert het je op? Waarom doe je het?

  1c.

  Op welke momenten ben je er het meest vatbaar voor? Wat zijn vooral je zwakke momenten?

  1d.

  Wat voel je op zo’n moment? Wat zeg je tegen jezelf? Wat doe je? Wat zie je voor je?

  FEIT: Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie.
  Pijn vermijden en welbehagen vergroten, dat willen we - bewust en onbewust - allemaal. Je huidige gedrag is daarom altijd de beste keuze. Althans, dat gelooft iets in jou (nog).
  2. Je wilt je gedrag veranderen, want je weet dat dat beter zou zijn. Toch doe je het niet. Niet omdat je het niet wilt, maar omdat je huidige gedrag bepaalde voordelen oplevert, die op dit moment zwaarder wegen dan de nadelen. Verandering maakt ons misschien onrustig, maar waar we echt bang voor zijn is pijn. Niet per definitie lichamelijke pijn, maar juist de emotionele pijn (van bijvoorbeeld verlies, etc). We houden dus maar liever vast aan wat bekend is, zelfs al is de huidige situatie verre van ideaal.

  3. De nadelen van je ‘probleemgedrag’

  3a.

  Welke nadelen voor je gezondheid zitten er nu aan jouw probleemgedrag?

  3b.

  En welke nadelen zitten erop iets langere termijn? Over 5 jaar?

  3c.

  En welke nadelen zitten erop langere termijn? Over 10 tot 15 jaar?

  3d.

  En welke nadelen heeft het voor jouw toekomst? Over 20 tot 40 jaar?

  3e.

  Wegen de voordelen (van vraag 1b) op tegen deze nadelen?

  Feedback e-mail adres*

  Deze vragen hebben je hopelijk al aan het denken gezet. We zijn nog niet klaar, in je e-mail krijg je deze vragen en antwoorden met een link naar het volgende formulier. Vul daarom svp je e-mail adres in, om dit programma volledig te benutten:

  Uw naam (verplicht)

  Het commentaar vak is gesloten.